Dumitru Mihalescul îi adresează lui Eugen Teodorovici o întrebare legată de taxele încasate de organizatorii de jocuri de noroc

0
934
Domnul Deputat Dumitru Mihalescul

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, îi adresează o întrebare Ministrului Finanţelor Publice, Eugen Orlando TEODOROVICI, legată de taxa lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar de organizatorii jocurilor de noroc.

„Domnule ministru,

De mai bine de 2 ani, în calitate de parlamentar m-am manifestat în spațiul public în sensul limitării și propagării adicției reprezentate de jocurile de noroc, deoarece consider că fenomenul extinderii jocurilor de noroc din ultima perioadă a adus grave prejudicii societății românești: mii de persoane și-au pierdut agoniseala de o viață, iar în mai multe cazuri am avut chiar parte de acte suicidare. Pentru domnia voastră, domeniul jocurilor de noroc este privit exclusiv din perspectivă fiscal-bugetară, ceea ce mă îndreptățește să vă solicit mai multe clarificări privind impozitarea organizatorilor de jocuri de noroc, în special cu privire la măsurile introduse prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr.114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investiţiilor publice şi a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea şi completarea unor acte normative şi prorogarea unor termene.

Astfel, observând că și Ministerul Finanțelor Publice intenționează să descurajeze jocurile de noroc, nu am putut să nu remarc faptul că ministerul propune ca ”începând cu 1 ianuarie 2019 organizatorii de jocuri de noroc online prevăzuţi în Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 77/2009 privind organizarea şi exploatarea jocurilor de noroc, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 246/2010, cu modificările şi completările ulterioare, au obligaţia de a plăti o taxă lunară reprezentând 2% calculată la totalul taxelor de participare încasate lunar”. Cu toate acestea, rămâne foarte neclară soluția de impunere față de organizatorii de jocuri de noroc care activează în România, în spațiul virtual sau în cel real/fizic, dar care au sediile sociale înregistrate în alte state europene sau din afara Uniunii Europene, pentru a beneficia de un regim fiscal preferențial. Pentru a aduce mai multe clarificări, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • În ce măsură taxa lunară de 2% se aplică și organizatorilor de jocuri de noroc, care activează pe teritoriul României, dar care au sediile sociale înregistrate în alte state, în special în zone cu fiscalitate redusă?
  • Vă solicit să precizați dacă ați avansat vreo propunere către Oficiul Naţional pentru Jocuri de Noroc sau către Prim-ministru, astfel încât jocurile de noroc să fie desprinse de viața cotidiană a oamenilor și ca acestea să fie organizate în spații speciale, la o distanță apreciabilă de școli, cartiere rezidențiale, așa cum se întâmplă și în SUA, Germania, Franța și în alte state dezvoltate. O asemenea măsură ar permite, cu siguranță, un control mai eficient din partea autorităților, inclusiv cele fiscale, asupra acestor activități.

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here