IDEE DE AFACERE : Cum și cu ce bani să îți înființezi o livadă de pomi fructiferi

0
5250
Infiintare Livada

Să îți înființezi o afacere nu e o idee rea, mai ales dacă nu rezonezi prea bine cu statul de angajat. Atenție, însă. Să fii antreprenor nu înseamnă că nu muncești. Din contră, de cele mai multe ori vei munci mai mult decât ca un angajat. Ai avantajul de a-ți organiza, însă, singur programul. Dacă nu știi pe ce fel de business să pariezi, dar mai ales de unde să faci rost de bani, citește acest articol.

O livadă cu pomi fructiferi, o idee de afacere profitabilă

În ultimii ani tot mai mulți tineri mizează pe afaceri în domeniul agricol. E un sector unde statul începe să investească și acordă subvenții substanțiale fermierilor. În plus și Uniunea Europeană are diferite și diverse programe de finanțare pentru demararea unor afaceri. Iar la toate acestea se adaugă și subvențiile anuale oferite prin Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA).

Așa că, iată o idee de afacere care are toate șansele de reușită: o livadă cu pomi fructiferi. Fructele sunt consumate tot timpul anului și mereu va exista cerere pe piață.

Dacă nu știi de unde să faci rost de bani pentru această investiție, să știi că tinerii fermieri primesc bani pentru înființarea de livezi, de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale.Trebuie doar să faci un proiect pe care să îl depui online și să aștepți selecția.

Apelează la serviciile unui consultant, dacă nu te descurci singur cu realizarea proiectului și al planului de afaceri.

Cum înființezi o livadă cu pomi fructiferi

Afacere Infiintare Livada

Să înființezi și să îngrijești o livadă nu e foarte greu. Trebuie doar să deții un teren agricol, să te informezi și să respecți câteva reguli, pe care ți le va furniza orice inginer agronom.

  • Cumpără material săditor (puieți de pomi) numai din pepiniere autorizate, ca să fii sigur că vei avea în livadă pomi de calitate, ce îți vor oferi garanția că vei avea și producție bună de fructe
  • Împrejmuiește terenul livezii și eviți astfel riscul ca animalele sălbatice să roadă pomii proaspăt plantați. Niște stâlpi metalici și din lemn pentru gard îți vor fi de mare ajutor și nici nu costă foarte mult, dacă îi cumperi în perioade de reduceri, cum e luna august, de exemplu.
  • Terasează și pregătește terenul pentru plantarea pomilor încă din vară, iar plantarea pomilor fă-o doar toamna. Astfel șansele de reușită sunt maxime. Nu uita să faci și o analiză de sol, ca să fii sigur că nu există boli în pământ.
  • Fă tăierile pomilor numai în perioadele indicate, primăvara sau toamna și aplică tratamentele sezoniere, ca să ferești pomii de dăunători

Cum faci bani dintr-o livadă de pomi

Livada pomi fructiferi

În funcție de pomii pe care alegi să îi plantezi, roadele le vei vedea în primii 2 – 5 ani din momentul sădirii, indiferent că mizezi pe cireși, meri, pruni sau caiși.

E important să te interesezi înainte dacă zona în care te afli e propice pentru cultura aleasă. 

Fructele obținute le vei putea valorifica în supermarket-uri, cu ajutorul unor asociații ale producătorilor locali sau le vei putea vinde pe cont propriu, în târguri țărănești sau online.

Nu-i așa că nu e chiar un lucru complicat să pornești o afacere în sectorul agricol?

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here