Cadranele Solare din municipiul Rădăuți

0
1035

Vasile Bouaru, profesor de matematică în cadrul CTR Rădăuți, explorator, iubitor al munților și alpinist ne prezintă un subiect mai puțin cunoscut despre oraș: cadranele solare ale municipiului Rădăuți.

„Oraşul Rădăuţi se află în partea de nord a judeţului Suceava, în provincia istorică, Bucovina. Este atestat documentar tocmai de pe la 16 noiembrie 1393 din timpul domniei lui Roman I, domnie ce a avut loc între 1391 şi 1394. Cel care a avut o primă influenţă mare asupra regiunii, a fost domnitorul Bogdan I care a construit şi o biserică domnească, biserică ce a dăinuit până azi şi este cunoscută sub numele de Mănăstirea Bogdana. În 1775, Bucovina este anexată imperiului austro-ungar. Între 1854 si 1944, oraşul Rădăuţi a fost şi capitală de judeţ.

În zona Moldovei în general dar şi a Bucovinei, nu a existat o tradiţie în ceea ce priveşte construcţia cadranelor solare. Totuşi, în oraşul Rădăuţi, se găsesc 3 cadrane solare. Un subiect mai puțin cunoscut despre oraș îl reprezintă cadranele sale solare. În Moldova dar și în Bucovina, nu a existat o tradiție în sensul construirii de cadrane solare, acestea fiind răspândite cel mai des în Transilvania. În Rădăuți există cel puțin trei cadrane solare.

Primul este și cel mai vechi din Județul Suceava, datând din 1865. Este amplasat la Grădina Zoologică și a fost reconstruit și recondiționat de curând. Pe acest cadran care este prezentat în prima fotografie, scrie în limba germană „Die Zeit heilt”- „Timpul vindecă „. Cadranul solar de la Grădina Zoologică a fost amplasat inițial undeva între tribunal și banca dar în urmă unor lucrări prin care s-a tăiat un copac, s-a deteriorat.

Apoi părțile componente ale acestui cadran au stat câțiva ani buni la muzeul orașului pentru că să ajungă, în sfârșit, la Grădina Zoologică.

Este un ceas orizontal şi se prezintă sub forma unei coloane înaltă de 80 cm şi cu diametrul de 50 cm, peste care este aşezat cadranul solar ca atare.

Al doilea cadran solar se află pe peretele unei case particulare de pe stradă Măcelarilor, stradă aflată în continuarea străzii Topliței, și este reprezentat în a două fotografie. Construcția sa a fost terminată în 2016. Este un cadran solar vertical.

Tija a fost montată şi orientată cu precizie în direcţia Stelei Polare (steaua α din constelaţia Carul Mic), pentru a fi paralela cu axa de rotaţie a Pamântului. Pe panoul pe care se găseşte cadranul, am ataşat şi untabel cu ecuaţia timpului, adică un grafic din care putem deduce diferenţa dintre timpul solar adevărat şi cel mediu.

Este cunoscut faptul că axa de rotaţie a Pământului nu este perpendiculară pe planul orbitei sale şi, deasemenea, viteza de rotaţie a Pământului nu este uniformă, deoarece mişcarea de revoluţie se efectueaza după legea a doua a lui Kepler, numită legea ariilor. Astfel un corp ceresc care se mişca pe o elipsă în jurul Soarelui, descrie arii egale în intervale de timp egale şi nu arce de elipsa egale în intervale de timp egale.

Toate acestea conduc la mici neuniformităţi în mişcarea Pământului în jurul Soarelui şi mai departe acestea fac în aşa fel încât timpul măsurat de un ceas, care este un timp uniform, să rămână în urmă său să fie în avans faţă de timpul indicat de un ceas solar. Diferenţele nu sunt foarte mari dar sunt sesizabile.

Astfel în luna februarie, pe 11 februarie mai exact, ceasul solar rămâne în urmă cu cea mai mare diferenţă faţa de un ceas obişnuit, mecanic sau electronic, cu 14 minute si 12 secunde. Analog, pe 3 noiembrie, timpul solar avanseaza faţă de timpul mediu dat de un ceas obişnuit, cu circa 16 minute. În rest sunt fluctuaţii între aceste două extreme. 

Cel de-al treilea cadran solar este în curtea Școlii Generale numărul 1 și este de asemenea un cadran solar orizontal. La acest ultim cadran solar îi lipsește însă tijă a cărei umbră da ora.”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here