Egipt a inaugurat un muzeu de 1 miliard de dolari

0
1441

Marele Muzeu Egiptean a fost inaugurat în sfârșit și va fi disponibil curând și turiștilor. El conține peste 100 de mii de artefacte și este dedicat măreței civilizații egiptene. Momentan nu este clar dacă întreg muzeul va fi deschis turiștilor sau doar o zonă.

Cert este că muzeul se află în capitala Cairo, în apropierea celebrelor piramide, și va fi deschis zilnic de la 9 dimineața până la 6 după amiaza. Prețul de intrare variază între 15 și 30 de euro, în timp ce copiii cu vârstă până la 4 ani beneficiază de acces gratuit.

Este proiectat de firma irlandeză Heneghan Peng Architects și este întins pe o suprafață de 500 de mii de metri pătrați. Arhitectura este cu adevărat impresionantă, iar aici sunt disponibile peste 100 de mii de artefacte din istoria Egiptului.

Muzeul include 24 de mii de metri pătrați de spațiu expozițional permanent, un muzeu pentru copii, săli de conferință și educație și un mare centru de conservare. De asemenea, aici poate fi vizitată întreaga colecție Tutankhamon, dar și emblematica Barcă Solară, mutată din Marile Piramide din Giza. Totodată, muzeul se remarcă și ele prin superbele grădini ce pot fi vizitate.

Una dintre piesele de referință din muzeu este și un papirus descoperit recent de arheologi, care conține 113 vrăji din Cartea Morților. Acesta a fost găsit anul trecut și este considerat o mare descoperire. „Sunt foarte mândru că am găsit cel mai mare și cel mai lung papirus, care are și cea mai bună calitate descoperită vreodată în Egipt, denumit Waziry 1. Sunt foarte mândru de această descoperire”, a spus Mostafa Waziri, secretarul general al Consiliului Suprem de Antichități al Egiptului, potrivit Africa News.

Acesta a fost descoperit anul trecut la necropola Saqqurara, de lângă Cairo, ce face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO din 1979. Cartea Morților este o denumire modernă primită de o serie de texte din Egiptul Antic, despre care egiptenii considerau că reprezintă un ghid pentru a naviga în Lumea de Dincolo. Foarte multe exemplare din Cartea Morților au fost îngropate alături cu morții.

Egiptenii consideră în continuare că aceste cărți sunt foarte importante, astfel că nu este întâmplător că despre ele s-au făcut o mulțime de filme și jocuri. În Moon Knight se prezintă ceremonia „Cântărirea inimii” din Cartea Morților, ce datează din jurul anului 1475 înainte de Hristos. În plus, filmul The Mummy (1999) nu ignoră nici el Cartea Morților. Mai mult, Cartea Morților a inspirat și apariția unuia dintre cele mai populare sloturi online din oferta NetBet pacanele, Book of Dead. Creat de compania Play’n GO, Book of Dead a fost cel mai accesat slot din 2022, conform monitorizărilor Slot Tracker. Este un joc simplu, cu o structură 5×3 și 10 linii de plată, în care printre simboluri sunt un Explorator, un Faraon, Anubis, Șoimul și cărți de joc.

Două săli îi sunt dedicate lui Tutankhamon

În cele două săli din Marele Muzeu Egiptean vor fi expuse aproape toate cele peste 5.000 de obiecte descoperite în mormântul faraonului Tutankhamon și reprezintă un alt punct de referință. În plus, un alt punct de atracție este o statuie veche de 3.200 de ani a lui Ramses cel Mare. Muzeul are peste 100 de mii de artefacte și egiptenii se așteaptă să fie vizitat de cel puțin 1 milion de oameni pe an, în condițiile în care se află foarte aproape și de piramidele din Giza.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here