Urmează să pleci la drum lung cu mașina personală? Află ACUM care sunt lucrurile pe care trebuie să le verifici înainte

0
662
La drum lung cu mașina personală

La drum lung cu mașina personală poate fi minunat, mai ales atunci când în familie există și copii. Însă, oricât de încântați ați fi când vă gândiți la destinația finală – o plajă, un munte imens sau un oraș superb, nu uiți de lucrurile pe care trebuie să le verifici înainte de a porni cu mașina pentru a avea parte de o călătorie fără probleme.

Ce trebuie să verifici la mașina ta înainte de a pleca la drum lung?

Specialiștii recomandă tuturor șoferilor care urmează să plece la drum lung să facă o vizită unui service auto pentru o revizie a mașinii. Un sfat foarte bun, însă, dacă nu ai timp sau crezi că nu este necesar, poate fi suficientă și o verificare elementară făcută în propriul garaj. Chiar dacă nu ești de profesie mecanic auto, câteva lucruri simple îți sunt, cu siguranță, la îndemână. Astfel, vei sta departe de neplăcerile cu care ai putea să te confrunți pe traseu!    

  • Sistemul de frânare al mașinii este extrem de important pentru siguranța ta și a pasagerilor. Dacă calci frâna și se aud zgomote, dacă pedala este prea moale sau prea tare sau dacă apar trepidații în momentul frânării, trebuie neapărat să mergi la un specialist. Nu ignora semnele pe care acest sistemul le transmite, este important să poți opri mașina în siguranță.
  • Nivelul lichidelor – chiar dacă ești la zi cu reviziile pentru mașina ta, nu e greșit, totuși, să verifici nivelul lichidelor din rezervor.
  • Uleiul asigură lubrifierea motorului și oferă, astfel, o viață și o eficiență mai mare a acestuia, așadar schimbă-l la timp. Parchează mașina pe o suprafață plană, ia o tijă și verifică nivelul acestuia, la rece, desigur.
  •  Lichidul de răcire este vital pentru vehicul, menținând o temperatură constantă a motorului. Pentru a verifica nivelul acestuia, trebuie să faci aceeași operațiune ca și pentru cel de sus.
  • Lichidul de spălat parbrizul este important pentru păstrarea unei vizibilități cât mai bune, indiferent de condițiile meteorologice.

Specialiștii mai recomandă și verificarea uleiului de la cutia de viteze, antigelul, lichidul de frână și de servo-direcție. Mai mult, ar fi bine să păstrezi în portbagajul mașinii câte un recipient pentru fiecare tip de lichid, în cazul în care este nevoie, să poți reface nivelul.

  • Anvelopele – starea acestora garantează o direcție precisă și o stabilitate pe durata întreaga perioadă a condusului, astfel putând fi sigur că vei avea parte de un drum fără peripeții. 
  • Presiunea – o poți verifica singur, cu ajutorul unui manometru, sau poți merge la o vulcanizare. Uită-te pe stâlpul mașinii și vezi care este presiunea optimă pentru vehiculul tău.
  • Uzura – o anvelopă veche afectează în mod direct frânarea, virarea și accelerarea mașinii. Dacă semnul de uzură arată o valoare mai mică de 2 mm, este indicat să schimbi anvelopa, chiar dacă limita legală este de 1,6 mm. Mai mult, specialiștii recomandă schimbarea acestora și în cazul în care prezintă anumite deformări. Caută pe anvelope-oferte.ro ceea ce ți se potrivește.
  • Sistemul de iluminat –  este important să funcționeze toate luminile de semnalizare, de întâlnire și de drum, întrucât ceilalți șoferi trebuie să te vadă și să îți cunoască intențiile de a schimba la un moment dat direcția.

Dacă ești în regulă cu toate elementele menționate mai sus, nu mai rămâne decât să îți verifici actele și să pornești spre destinație. 

Nu uita ca, de fiecare dată când suspectezi o problemă a mașinii, să consulți un specialist. Drum bun! 

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here