Tipuri de borduri de gazon și cum să le alegem în funcție de designul grădinii

0
217

Grădina este un spațiu exterior preferat de toți cei ai casei, în zilele cu vreme frumoasă. În aer liber, activitățile în familie capătă și mai mult farmec, iar atunci când zona este amenajată cu o anumită logică și cu mult bun gust, atmosfera din grădină este pe placul tuturor. Amenajarea sa implică un proces complex, ce include o mulțime de etape care se succed într-un anumit ritm.

Atunci când te ocupi de zona gazonului din grădină, un lucru extrem de important pentru succesul proiectului ține de modul în care delimitezi zona verde de spațiile pentru tranzit și alte locații din acest perimetru exterior al casei. De aceea, vrem să te ajutăm cu o serie de informații esențiale, privind natura bordurilor de gazon, tipurile de produs disponibile și alegerea acestora.

Beneficii oferite de bordurile pentru gazon

Începem acest capitol cu precizarea că există mai multe tipuri de borduri pentru delimitarea spațiului cu gazon din curte. Materialul din care sunt realizate reprezintă unul dintre cele mai importante criterii de clasificare a acestor produse. Așa cum vei vedea puțin mai jos, beneficiile pe care le asigură diferitele borduri sunt atât funcționale, cât și de ordin estetic.

  • bordurile din ciment sunt durabile și rezistente la intemperii, dar pot fi mai costisitoare la achiziție și necesită o instalare profesională;
  • bordurile din piatră naturală adaugă un aspect rustic și elegant grădinii, dar pot fi mai scumpe și greu de instalat;
  • bordurile din lemn oferă un aspect natural și pot fi ușor de instalat, dar necesită întreținere regulată și pot fi mai puțin durabile decât celelalte tipuri;
  • bordurile din material plastic sunt ușoare, ieftine și ușor de instalat, dar pot fi mai puțin durabile și pot necesita o înlocuire mai frecventă.
  • bordurile de metal adaugă un aspect modern și pot rezista în timp, dar pot necesita o întreținere regulată pentru a preveni rugina și deteriorarea.

Din punct de vedere estetic, fiecare tip de bordura pentru gazon își pune amprenta într-un mod diferit asupra întregului spațiu al grădinii. Pentru că este important să ții cont de acest aspect, vezi mai departe alegerile inspirate pe care le poți realiza, atunci când achiziționezi borduri de gazon, în funcție de designul grădinii tale.

Cum alegi cele mai potrivite borduri de gazon

Atunci când alegi bordurile potrivite pentru delimitarea gazonului din grădină, raportează-te la estetica și dimensiunile  întregului spațiu, pentru a obține la final un aspect unitar. Pentru că designul grădinii poate influența alegerea ta, în ceea ce privește tipul, forma și culoarea bordurilor de gazon, iată o serie de informații utile pentru decizia finală:

Un aspect de luat în considerare este stilul general al grădinii. Dacă ai deja o grădină cu un aspect formal și simetric, bordurile de gazon drepte și regulate pot completa perfect un astfel de design ambiental. În schimb, dacă în spațiul grădinii predomină un aer rustic, bordurile curbate și naturale pot adăuga un element de farmec și originalitate.

De asemenea, dimensiunea și forma grădinii pot influența alegerea bordurilor. În grădinile mici, bordurile mai subțiri și mai discrete pot oferi un aspect mai îngrijit, precum și ideea de mai mult spațiu. Pe de altă parte, în grădinile mari, bordurile mai late și mai robuste pot crea o demarcație clară între diferitele zone, oferind astfel ideea de stabilitate.

Un alt aspect de luat în considerare este culoarea bordurilor. Dacă ai plantat în grădină diferite flori sau plante în culori vibrante, poți alege borduri în nuanță neutre sau complementare, pentru a pune în valoare cromatica respectivă. Pe de altă parte, dacă grădina are un design minimalist sau modern, bordurile în culori contrastante pot crea un efect vizual interesant.

Întreținerea corectă a unor borduri de gazon

Iată câteva idei principale despre întreținerea bordurilor de gazon:

Curățarea regulată: Pentru a menține bordurile de gazon într-o stare bună, este important să le cureți regulat de resturile de frunze, iarbă tăiată și alte detritusuri care se pot acumula în timp. Acest proces poate fi realizat cu o mătură sau cu un jet de aer / apă sub presiune.

Cosmetizarea marginilor de gazon: Iarba poate crește în timp, căpătând un aspect neîngrijit ce afectează și felul în care arată bordurile de gazon. Prin tunderea regulată a marginilor acestuia, vei păstra forma și aspectul ordonat al bordurilor. Poți utiliza o unealtă specială pentru secționarea cu simplitate a excesului.

Repararea sau înlocuirea bordurilor deteriorate: Dacă bordurile de gazon prezintă crăpături sau alte deteriorări, este important să le repari cât mai curând posibil. Acest lucru va preveni extinderea daunelor și va asigura o durabilitate mai mare. Pentru rezultate așa cum îți dorești, solicită ajutorul unor experți în astfel de proiecte.

Raportează-te la informațiile pe care le-ai descoperit astăzi alături de noi, pentru a comanda online borduri de gazon adaptate modului în care ai amenajat spațiul grădinii. Oferta este una cât se poate de variată, iar prețurile sunt potrivite pentru orice tip de buget, astfel încât să ai libertatea de a identifica fără probleme cele mai bune produse pentru nevoile tale punctuale.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here