Soluție modernă pentru tratarea aterosclerozei

0
178
Soluție modernă pentru tratarea aterosclerozei

Ateroscleroza este caracterizată prin depunerea grăsimilor sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge, fapt care duce la îngustarea acestora sau la blocarea lor completă.

Odată cu înaintarea în vârstă, grăsimile, colesterolul și calciul se pot acumula în venele și artere din corp formând astfel plăcile de aterom. Aceste placi întrerup fluxul normal al sângelui către organe importante cum ar fi inima, creierul, rinichii etc.

Fără tratament corespunzător ateroscleroza poate duce la apariția anumitor probleme severe cum ar fi infarctul miocardic, accidentul vascular cerebral sau insuficiență cardiacă, printre multe altele.

3 soluții moderne pentru tratarea aterosclerozei

Având în vedere că ateroscleroza poate duce la apariția unui număr foarte mare de boli cardiovasculare, tratare acesteia poate fi realizata prin mai multe opțiuni terapeutice, de la schimbarea stilului de viață la opțiuni medicamentoase și intervenții chirurgicale.

Odată cu evoluția domeniului medical însă, au apărut metode noi de tratament care sunt mai ușor de realizat și mai sigure pentru pacient, cum ar fi procedurile minim invazive. Câteva dintre aceste metode moderne de tratament includ:

Angioplastia cu stent

Angioplastia cu stent este o procedură minim invazivă care folosește catetere pentru a trata ateroscleroza. Întreaga procedură se realizează printr-o singură incizie la nivelul unei artere specifice prin care se introduce apoi o teacă și mai multe tuburi flexibile (catetere) care vor fi ghidate până la zona îngustată.

Odată ajuns în dreptul plăcilor de aterom medicul intervenționist va umfla un balon prevăzut pe unul dintre catetere pentru a lărgi artera înapoi în limite normale. Tot în acest timp se va monta și un stent (cilindru metalic) pe pereții arterei pentru a menține forma normală o perioadă cât mai lungă de timp.

Deoarece întreaga procedură se va realiza printr-o singură incizie milimetrică, riscul de apariție al complicațiilor este mai mic, recuperarea este mai rapidă iar perioada de internare mult mai scurtă.

Aterectomia

Aterectomia este o altă procedură minim invazivă care este realizată doar prin catetere, aceasta fiind folosită atunci când arterele sunt sever calcifiate.

Chiar dacă tratamentul principal minim invaziv al aterosclerozei este prin angioplastia cu stent, în unele cazuri calciul acumulat pe pereții vaselor de sânge poate fi atât de dur încât nu se poate umfla balonul pentru a lărgi artera.

În acele cazuri se va efectua prima dată o aterectomie, procedură care implică introducerea unui cateter prevăzut cu un vârf special pentru fărâmițarea depunerilor de calciu și aspirarea acestora.

Odată ce calciul a fost înlăturat se poate continua apoi cu procedura de angioplastie cu stent sau altă opțiune terapeutică, în funcție de alegerea medicului specialist.

Terapia trombolitică

Terapia trombolitică este o procedură folosită pentru dizolvarea cheagurilor de sânge prin utilizarea anumitor medicamente specifice.

Această procedură poate fi folosită pentru dezobstruarea arterelor care aprovizionează creierul, inima, plămânii, membrele inferioare etc. În funcție de cauză și de artera afectată sesiunea de terapie trombolitică poate varia ca durată, de la 60 de minute chiar și până la 48 de ore.

Metoda de administrare a medicamentelor este fie prin injecție intravenoasă fie printr-un cateter care a fost ghidat până la nivelul cheagului de sânge printr-o procedura asemănătoare cu cele două menționate mai sus.

Chiar dacă intervențiile chirurgicale invazive cum ar fi bypass-ul coronarian reprezintă pentru unele cazuri singura opțiune corectă de tratament, pentru celelalte cazuri, tratamentele moderne minim invazive pot fi folosite pentru a trata ateroscleroza și simptomele ei, oferind în același timp și mai multe avantaje pacientului.

Dacă ești de părere că ai putea beneficia de pe urma acestor proceduri atunci discută cu medicul specialist sau programează-te pentru o consultație la unul dintre centrele sau clinicile specializate de lângă tine și află recomandările specifice cazului tău.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here