Silviu Sbiera, Fereastra Cesi: „Eficientizarea pierderilor de căldură pentru construcții noi și aflate în renovare”

0
349

Silviu Sbiera, Manager la Fereastra CESI, afacere locală din Rădăuți ce se ocupă cu tâmplărie PVC de calitate superioară: ferestre, uși și accesorii, ne-a oferit într-un interviu soluții de eficientizare a pierderilor de căldură pentru construcții noi și aflate în renovare.

INTERVIU SILVIU SBIERA, MANAGER FEREASTRA CESI

Reporter E-Rădăuți : Bună ziua! În contextul actual, ce soluții recomandați în materie de tâmplărie  pentru o eficientizare a pierderilor de căldură pentru construcțiile noi și cele aflate în renovare ?

Silviu Sbiera: Bună ziuă! Fără îndoială recomandarea noastră este Rehau Geneo Rau-FIPROX.

Reporter E-Rădăuți : În primul rând, din ce material sunt realizate ferestrele GENEO și ce înseamnă acest RAU-FIPROX.

Silviu Sbiera: Este un material unic, des folosit în industria aeronautică și Formula 1. Discutăm de un material compozit, cu un conținut ridicat de fibră de sticlă. Această tehnologie unică în lume este pentru cei care își doresc inovație, siguranță și valoare . Profilele obișnuite, cel mai des întâlnite pe piață sunt confecționate din PVC .

Reporter E-RădăuțiCe are acest material în plus față de PVC ?

Silviu Sbiera: Este un material mult mai rezistent și în același timp mult mai ușor. Ferestrele fabricate din RAU-FIPRO X prezintă rezistență pe întreg conturul, inclusiv la colțuri. Sarcinile se transferă pe toate cele 4 direcții. Acest lucru este cu atât mai important când vine vorba de arcade, care beneficiază de rezistență sporită cu  Geneo.

În procesul de fabricație, arcadele din PVC nu conțîn armătură, ceea ce e o recomandare în plus pentru a opta pentru această serie. În cazul tâmplăriei obișnuite din PVC, ferestrele nu sunt armate până în colțuri, ci doar cât ține armătura interioară.

Reporter E-Rădăuți: Nu sunt familiarizat cu Rehau Geneo de ce nu vorbește mai multă lume despre el?

Silviu Sbiera: Din păcate, la noi în țară sunt solicitate cel mai des soluțiile economice. Acestea se adresează unui segment de populație mai larg, însă producătorii de profile precum Rehau preferă să păstreze rețetele de calitate pentru profile, asumându-și astfel pierderea unei anumite cote de piață. Cele mai vândute serii sunt, într-adevăr, cele cu un preț mai mic, deoarece pentru acestea cererea este mai mare. Acest lucru este valabil pentru orice tip de produs mai calitativ și cu un preț mai mare. Nu toată lumea și-l poate permite, însă cei care sunt dispuși să investească vor recunoaște avantajele calității.

Reporter E-Rădăuți: Care sunt diferențele în ceea ce privește eficiența energetică?

Silviu Sbiera: 90 % din ramele fabricate din RAU-FIPRO X nu necesită armături din oțel, astfel încât ating cel mai ridicat grad de eficiență energetică datorită unui număr de punți termice semnificativ redus. Armătura de oțel are, prin natură ei, un transfer termic foarte mare.  Geneo nu are armătură de oțel în 70% din configurații, ceea ce se traduce într-un schimb de căldură minim între interior și exterior. Iar în combinație cu geamul termoizolant triplu se pot atinge valori extraordinare ale Uf de până la 0,61 W/m2K și astfel se pot realiza economii de energie de până la 76%.Sistemul  Geneo – RAU FIPRO X cu termomodul – are o eficiență termică cu 20-30% mai mare față de oricare alt sistem PVC de pe piață și  este singurul material pentru ferestre acreditat la Rosenheim pentru Case Pasive.

Reporter E-Rădăuți: Care sunt diferențele de fiabilitate / stabilitate în timp / rezistență?

Silviu Sbiera: RAU-FIPRO X oferă un nivel de stabilitate dublu față de ferestrele obișnuite din PVC. Transferul sarcinilor în toate direcțiile de încărcare orizontale, verticale și diagonale se traduce în rezistență mărită la torsiune și la forfecare. Procentul de fibre din sticlă în profile asigură stabilitate suplimentară, ceea ce înseamnă că pot fi suportate canate cu greutăți de până la 150 kg, permițând astfel integrarea geamurilor cu greutate ridicată. PVC-ul, mai ales pe nuanțe mai închise, poate fi sensibil la temperaturi ridicate, având în timp un risc crescut de curbare, ceea ce poate afecta atât estetică ferestrelor cât și funcționalitatea acestora (nu se mai închid bine). Cu RAU-FIPRO X, putem construi elemente ce până acum erau posibile doar pe aluminiu!

Reporter E-Rădăuți: Cum pot fi sigur că alegerea unei tâmplării Rehau este o investiție bună pe termen lung?

Silviu Sbiera: Dacă analizăm strict din perspectiva prețului, seriile de top convenționale par a fi mai convenabile, deoarece investiția inițială este mai mică. Fereastră  Geneo are un preț mai ridicat față de celelalte modele întâlnite pe piață, însă performanțele de izolare termică, rezistență și calitatea o fac alegerea potrivită pe termen lung. Chiar dacă investiția inițială este mai mare, acesta va fi recuperată în timp datorită fiabilității ridicate, a duratei de viață mai mare și mai ales a eficienței energetice dovedită!

Montajul ferestrelor RAU FIPRO-X trebuie realizat conform indicațiilor tehnice ale producătorului, respectând carateristicile dimensionale ale punctelor de fixare, dimensiunea recomandată a rosturilor de montaj, modalitatea de izolare și etanșare a rosturilor respectiv poziționarea corectă a ferestrei.

Recomandările noastre sunt legate de montajul cu cleme de montaj și benzi precomprimate, pe interior și pe exterior, respectiv curățarea golului de montaj de praf și stropirea cu apă, pt o aderența mai bună a spumei de montaj. O altă opțiune sunt cadrele de montaj pentru ferestre, în cazul caselor pasive. Atenție! Montajul făcut defectous aduce o fereastră bine realizată, la doar 30% din valoarea ei (că protecție termică, fonică, antiefracție).

INFORMAȚII DE CONTACT FEREASTRA CESI

Adresă: Strada 1 Mai, nr. 18, Rădăuți, Suceava
Telefon: 0747 557 665
E-mail: fereastracesi@gmail.com
Website: www.fereastracesi.ro
Facebook: www.facebook.com/fereastracesi/

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here