Cei mici au tendinta sa treaca de la un lucru la altul, uita carti la scoala, lasa jucariile imprastiate prin toata casa, nu termina un proiect odata inceput, pentru ca ii este distrasa atentia de altceva si altele.
Cu siguranta, iti doresti sa fie mai organizati si sa se concentreze pe activitatile incepute, cum ar fi temele. Dar este posibil?
Bineinteles! Organizarea este, de obicei, o abilitate care trebuie modelata in mod specific, sustinuta de structuri logice, precum jurnale sau diagrame vizuale, ladite de depozitare etichetate si intarita de stabilirea unor rutine, cum ar fi strangerea jucariilor sau inceperea pe rand a activitatilor.
Iata cateva metode prin care ii poti ajuta pe copii sa devina organizati:
- Imparte o sarcina mare in unele mai mici
Ajuta-ti copilul sa imparta proiectele scolare sau treburile de acasa in pasi mai mici si mai usor de gestionat. Acest lucru va arata copilului ca fiecare proiect are inceput, mijloc si sfarsit, ceea ce poate face ca acestea sa para mai usoare. Spre exemplu, daca cel mic este ajuta cu strangerea mesei seara, explica-i ce are de facut: mai intai arunca ramasitele la gunoi, apoi pune vasele in chiuveta si apoi sterge masa.
- Stabileste un program zilnic
Crearea unei rutine este importanta, deoarece il poate ajuta pe copil sa invete sa faca anumite lucruri si sa se adapteze la eventuale schimbari. Foloseste calendare, diagrame, ceasuri si alte stategii de gestionare a timpului.
- Creeaza liste de activitati
Odata ce copilul are creata o rutina, ajuta-l sa faca o lista de activitati zilnice si sa isi noteze in calendar evenimentele speciale, cum ar fi zile de nastere, serbari, teste la scoala sau vacante. Includeti pe lista temele obisnuite si sarcinile de acasa, dar si timpul de joaca.
Pentru a crea lista, poti folosi un jurnal, sticky notes si altele, gasind mai multe aici, sau o poti scrie la calculator si apoi sa o printezi.
Asaza-o intr-un loc vizibil si accesibil, astfel, de fiecare data cand o activitate este indeplinita, cel mic sa o marcheze. Acest lucru ii va da un sentiment de implinire.
- Foloseste culori
Aloca culori fiecarei materii de la scoala. De exmplu, caietele verzi pot fi pentru matematica, cele albastre pentru limba romana si tot asa. Sugereaza-i celui mic sa foloseasca pixuri colorate atunci cand isi verifica temele si atunci cand invata sau recapituleaza.
- Creeaza un spatiu de lucru organizat
Stabileste o zona din casa in care copilul poate lucra fara sa fie intrerupt. Este indicat sa fie in apropierea ta, pentru momentele in care are nevoie de ajutor. Ai grija sa aiba la indemana cele necesare, cum ar fi materialele scolare, dar si calculatorul si computerul.
- Ajuta copilul sa planifice
Inainte de culcare, faceti planul pentru a doua zi. Acest lucru ii poate da siguranta celui mic, deoarece stie de dinainte ce are de facut si se poate pregati. In cazul in care apare o modificare in program, puteti planifica, tot impreuna, cum sa o gestionati.
In concluzie, organizarea este importanta pentru a dezvolta o abordare structurata si consecventa a sarcinilor de orice fel si cu cat este mai rapid invatata de cei mici, cu atat beneficiile unei astfel de abilitati vor fi mai vizibile.