Nistor Tătar lasă peste 3.000 de rădăuțeni fără medic de familie din cauza unei încăpățânări

0
4577

Peste 3.000 de rădăuțeni, dintre care 2.700 asigurați la sistemul de sănătate, nu pot, de aproape trei săptămâni, să beneficieze de consultații sau rețete, neavând medic de familie. 

S-a ajuns în această situație după ce medicul de familie Silvia Tibeică a decedat. Aceasta cumpărase spațiul cabinetului de la Primărie, în rate. Deși cuantumul acestor rate a fost achitat cu multă vreme în urmă, soțul medicului îl acuză pe primarul Nistor Tătar că refuză să semneze declarația notarială de ridicare a ipotecii, iar fără această hârtie familia Tibeică nu poate face succesiunea și preda cabinetul unui alt medic de familie care ar dori să preia praxisul. Oamenii din Rădăuți discută că blocajul legat de soarta acestui cabinet și a pacienților ar fi, de fapt, o răfuială politică, datorată faptului că primarul și soțul medicului de familie fac parte din partide diferite

Peste 3.000 de rădăuțeni, dintre care 2.700 asigurați la sistemul de sănătate, nu pot, de aproape trei săptămâni, să beneficieze de consultații sau rețete, neavând medic de familie. Chiar dacă în munici­piul Rădăuți mai sunt zece medici de ­fa­milie, se pare că nu pot nici să se mute la unul dintre aceștia, neavând cine să le semneze fișa. S-a ajuns în această situație după decesul medicului de familie Silvia Tibeică, iar familia acesteia nu poate preda cabinetul unui alt medic fără finalizarea unor documente. “Sunt în discuții cu un medic, care dorește să preia praxisul, adică infrastructura ­ca­binetului, cât și pacienții înscriși pe liste, dar pentru a putea finaliza documentația trebuie să facem actele de succesiune. Soția mea a cumpărat cabinetul de la Primăria Rădăuți. S-a stabilit la acea dată o sumă de bani pe care o achita lunar. Am primit de la Primărie, cu ceva vreme în urmă, o adresă prin care se menționează că s-a achitat suma respectivă, iar pasul următor ar fi o declarație notarială de ridicare a ipotecii. Această declarație trebuie semnată de primarul Nistor Tătar, doar că acesta refuză”, a explicat soțul medicului decedat, Dorin Tibeică. Acesta are nevoie de declarație notarială pentru a ridica ipoteca de la cartea funciară, iar cabinetul, ca proprietate imobiliară, să devină liber de sarcini.

Așa se face că din cauza încăpățânării unui om, alți 3.000 suferă consecințele. “Mulți dintre noi suntem bolnavi cronici și avem nevoie lunar de rețete. Nu înțelegem această atitudine a primarului. Şi el și părinții lui au fost pacienții medicului Tibeică și acum duce luptă politică – el și soțul doctoriței fac parte din partide diferite – la o limită pe care nu o putem accepta. Sunt oameni care au rămas deja fără medicamentele care îi țin în viață și alții vor rămâne în următoarele zile. Dacă se întâmplă o nenorocire și cineva moare din cauza lipsei medicamentelor, cine va fi răspunzător?”, se întreabă retoric o rădăuțeancă.

După cum reiese din datele statistice ale Casei de Asigurări Suceava, la nivelul municipiului Rădăuți sunt zece medici de familie în contract cu CAS, iar acești peste 3.000 de pacienți rămași fără medic de familie ar putea să opteze pentru serviciile unuia dintre ei, dar și aici legislația pare destul de încurcată. “Ca să plece la alt medic au nevoie de fișă, iar eu în calitate de moștenitor nu pot să le-o dau. E nevoie de un medic. Fișa trebuie semnată și ștampilată de predare-primire”, a explicat Dorin Tibeică.

Reprezentanții CAS explică totuși că acest transfer către alt medic s-ar putea face și pe baza unei cereri, adresată noului medic. “în conformitate cu HG nr. 140/2018 pentru aprobarea Contractului cadru care reglementează condițiile acordării asistenței medicale, a medicamentelor și a dispo­zitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2018-2019, cu modificările și completările ulterioare,  asi­guratul își poate schimba medicul de familie înaintea expirării termenului de șase luni în următoarele situații: decesul medicului pe lista căruia se află înscris, medicul de familie nu se mai află în relație contractuală cu casa de asigurări de sănătate sau contractul este suspendat, a fost preluat praxisul medicului de familie pe lista căruia se afla înscris, asiguratul își schimbă domiciliul dintr-o localitate în alta. Schimbarea medicului de familie se face pe baza cardului național de asigurări sociale de sănătate și a cererii de înscriere prin transfer. Pentru persoanele cărora nu le-a fost emis cardul sau care din motive religioase sau de conștiință refuză cardul național sau pentru persoanele cărora li se va emite card național duplicat, precum și pentru copiii de 0 – 18 ani, schimbarea medicului de familie se face pe baza cererii de înscriere prin transfer. Medicul de familie care preia un praxis de medicină de familie existent, în condițiile legii, preia drepturile și obligațiile contractuale în aceleași condiții ca și deținătorul anterior de praxis, la data preluării acestuia”, a explicat directorul Anda Sălăgean, purtător de cuvânt în cadrul CAS Suceava. (Cristina RUŞTI)

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here