Nil – sursa vieții din Egipt

0
1145

Pentru egiptenii din antichitate Nilul era simbolul renașterii și al vieții eterne.  Este unul din cele mai lungi râuri din lume, după Amazon, iar numele său vine de la grecescul Nilos, deși grecii i-au spus și „Agyptos”, de unde și numele Egiptului.

Originile Nilului

După mii de ani, multe cercetări și expediții s-a ajuns la concluzia că acest curs de apă își are originile undeva la o înălțime de peste 2000 m din lanțurile montane din Africa de Est, la izvorul Rukarara și ar avea o lungime totală de 6758 km.

Este un curs de apă fascinant, care are numeroase nume în funcție de zonele pe care le traversează. Străbate 10 state și ”înghite” numeroși afluenți până devine doar Nil, sau El Bahr.

Formează în drumul său numeroase mlaștini, insule și insulițe plutitoare, cascade, zone minunate din punct de vedere al ecosistemelor, precum și o deltă.

Este singurul râu al Africii de Nord, străbate Sahara în drumul său spre Mediterană, așa că este cu adevărat sursa vieții pentru o zonă vastă de deșert.

Sursa vieții din Egipt

Pentru Egipt, Nilul este vital din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre. 97% din populația țării locuiește pe fâșia de coastă a acestui fluviu. Așadar este explicabil de ce încă din epoca de piatră, vechea civilizație egipteană a venerat acest râu, fiind privit ca o zeitate, nu doar ca sursă de viață, ci și de prosperitate.

Monumentele unice de pe malul stâng, minuni ale lumii, rămase mărturie ale celei mai vechi civilizații umane, vorbesc despre importanța acestui râu. Încă din antichitate s-au făcut multe cercetări și expediții pentru a-i afla originile.

Importanță turistică

Nilul, a cărui vale este cea mai fertilă din lume, nu are impact doar asupra agriculturii, ci și culturii și turismului din Egipt. Este combustibilul necesar economiei.

Nilul e mistic, încărcat și legende, era o graniță naturală pentru ținuturile faraonice, deci e un magnet pentru turiști.

O croazieră pe Nil oferă oricui oportunitatea să cunoască Egiptul, dezvăluind cele mai vizitate obiective, Luxor, Valea Regilor, Edfu, Aswan și continuând cu piramidele de lângă Cairo, afișează practic tot ce are mai de preț Egiptul. Așadar aglomerația de vaporașe, bărcuțe și iahturi care plutesc pe apele liniștite ale bătrânului Nil, este firească.

În ciuda climatului dur pe care îl străbate Nilul, apele sale fertile permit vegetației să abunde, astfel o să vă bucurați de peisaje minunate, de un verde crud ce intră în contrast cu deșertul aflat la mică distanță. Iarba, stuful sau bambusul și diferitele tipuri de copaci ca hashabul spinos, abanosul și salcâmul savanei, care poate atinge o înălțime de 14 metri stau de veghe pe cursul râului, care este și sursa de viață a faunei din zonă.

O să întâlniți mamiferele ca hipopotamul, elefantul, girafa, okapi, bivolii și leopardul, iar stârcul cenușiu, pescărușul pitic, marele cormoran și lingura comună sunt pasările ce vă vor însoți călătoria. În Nil trăiesc aproximativ 129 de specii de pești, iar dintre reptile, se remarcă monitorul Nilului, crocodilul Nilului, al doilea ca mărime din lume, dar și broasca țestoasă baltă.

Barajul Aswan

Bineînțeles încă un obiectiv de neratat al Egiptului are și el legătură cu Nilul, este vorba despre barajului Aswan, este cea mai importantă construție de pe Nil. Are 111 metri înălțime, 3830 metri lungime, 980 metri lățime, la capacitate maximă prin baraj pot trece 11.000 metri cubi pe secundă. Barajul formează o rezervă de apă impresionantă, unul din cele mai mari lacuri artificiale din lume Nasser, lat de peste 35 km, cu adâncimea maximă este de 180 de metri și lung de 550 km, o suprafață de aproape 6000 kmp de apă.

Dacă te afli în căutarea viitoarei destinații de vacnață, îți recomandăm un sejur Egipt 2021 All Inclusive. Călătorie plăcută!

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here