Ioan Balan solicită informații privind execuția bugetară în primele 8 luni ale anului 2019

0
1108
Deputat PNL Suceava Ioan Balan

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan transmite Ministrului Apărării Naţionale, Gabriel-Beniamin Leş, o solicitare de informații privind execuția bugetară în primele 8 luni ale anului 2019.

Domnule ministru,

Prin declaraţia summit-ului din Ţara Galilor adoptată de şefii de stat şi de guvern participanţi la reuniunea Consiliului Nord Atlantic din Ţara Galilor (4-5 septembrie 2014), statele membre și-au asumat să respecte valoarea de referinţă a NATO de a asigura minimum 2% din Produsul Intern Brut (PIB) pentru cheltuielile raportate nevoilor de apărare.

În baza consensului politic obținut de Președintele României, țara noastră a fost între primele state membre care a concretizat efectiv, prin programările bugetare anuale, alocarea a minimum 2% din PIB pentru apărare. Din păcate, însă, execuțiile bugetare anuale ne-au demonstrat că Guvernul își menține cu dificultate acest angajament, fie din cauza întârzierilor în realizarea licitațiilor pentru înzestrarea Armatei Române, fie din cauza imposibilității utilizării creditelor bugetare în ultimele două luni ale anului, fie chiar din necesitatea de a corecta deficitul bugetar tot mai mare de la un an la altul.

În contextul în care România a fost puternic apreciată pentru decizia de a aloca 2% din PIB pentru apărare, în special de către Președintele Statelor Unite ale Americii, iar acest angajament a condus deja la încheierea unui memorandum între țara noastră și partenerul nostru strategic, precum și la alte direcții de colaborare, vă solicit, domnule ministru, următoarele informații:

  • Vă solicit să îmi prezentați informații cu privire la execuția bugetară preliminată a Ministerului Apărării Naționale pentru primele 8 luni din anul 2019.
  • Vă solicit să îmi prezentați informații cu privire la cheltuielile propuse/realizate privind înzestrarea Armatei Române și dacă Ministerul Apărării Naționale va reuși să realizeze programul pentru acest an.
  • Vă solicit să precizați dacă există riscul ca, în condițiile în care dificitul bugetar al bugetului general consolidat a urcat în primele 7 luni la peste 18 miliarde de lei, să fie afectat și bugetul pentru apărare în acest an.

Solicit formularea răspunsului în scris.
Vă mulţumesc,
Ioan BALAN – Deputat PNL

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here