Ioan Balan întrebare despre sursa de finanțare pentru construirea de depozite regionale de cereale și produse alimentare

0
537

Deputatul PNL de Suceava, Ioan Balan, adresează o întrebare Ministrului Investițiilor și proiectelor europene, Cristian Ghinea, în ceea ce privește Sursa de finanțare pentru construirea de depozite regionale de cereale și produse alimentare.

„Stimate domnule ministru,

La nivel european, anul 2021 a fost un an destul de modest pentru producția agricolă, chiar în state cu sectoare agricole puternice. În ciuda acestei situații, fermierii români au reușit să obțină producții record, atât la cereale, cât și la producția de legume și fructe. O asemenea situație ne-ar duce cu gândul că fermierii români au obținut venituri foarte mari din valorificarea produselor. Din păcate, producția mare combinată cu lipsa capacității de valorificare pe piață și cu lipsa capacităților de stocare a determinat un fenomen nedorit – prețul produselor la momentul recoltării a fost extrem de mic și nu acoperă nici măcar cheltuielile pe care fermierii le-au avansat în decursul anului. Pentru fermierii din Moldova situația este și mai dificilă, în condițiile în care infrastructura de transporturi destul de precară nu oferă posibilitatea unei bune valorificări a producției agricole, nici la nivel național și nici prin intermediul exporturilor, iar pierderile sunt foarte mari. Așa cum bine cunoașteți, în cursul anului trecut, Guvernul a identificat una dintre soluțiile la această problemă, reprezentată de realizarea de investiții în rețelele de colectare și în spații de depozitare a produselor agricole și alimentare. Încă de anul trecut s-a avansat soluția construirii a minimum opt depozite regionale (în cele 8 regiuni de dezvoltare) de cereale și produse alimentare de mare capacitate, program de investiții care ar fi trebuit temeinic pregătit și transmis Comisiei Europene în vederea finanțării prin intermediul fondurilor europene nerambursabile.

Având în vedere faptul că un asemenea program de investiții va ajuta în mod deosebit fermierii români să-și valorifice producția la prețuri mai mari, pentru o perioada mai mare de timp și va diminua dependența României de importurile de produse agro-alimentare și luând în considerare că în spațiul public au apărut speculații pe acest subiect, vă solicit, domnule ministru, următoarele clarificări:

  • Ați prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență o componentă de investiții pentru sectorul agricol care să poată asigura finanțarea realizării depozitelor regionale de cereale și produse alimentare? Dacă răspunsul este afirmativ, care este valoarea fondurilor pe care le-ați solicitat Comisiei Europene? Dacă răspunsul este negativ, prin ce sursă de finanțare aveți în vedere să susțineți aceste investiții, mai ales că ele reprezintă un obiectiv asumat de guvernare?
  • Având în vedere faptul că Regiunea de Nord-Este este cea mai afectată din cauza lipsei capacităților de valorificare și stocare a produselor agricole, vă solicit, să precizați dacă realizarea unui asemenea depozit regional ar putea să demareze prioritar în Moldova?
  • Vă rog să precizați dacă veți susține finanțarea din resurse financiare nerambursabile (cadrul financiar multianual 2021-2027) a programelor privind realizarea de către fermierii români de capacități proprii de depozitare și procesare a produselor agro-alimentare.

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Ioan BALAN

Deputat PNL”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here