Interviul de angajare: 10+ reguli esențiale

0
237
Interviul de angajare: 10+ reguli esențiale

Interviul de angajare este considerat un moment important, pentru că atunci intri în contact cu angajatorul sau cu un intervievator din departamentul resurselor umane. Aceasta este prima părere pe care firma unde vrei să fii angajat și-o face despre tine și desigur, vrei ca această opinie să fie bună. Tocmai de aceea, ar fi bine să reții de la început un lucru esențial: nu este important numai ceea ce știi despre compania respectivă, este foarte important și ce postură adopți, cum ești îmbrăcat, cum te adresezi și nu numai. Un interviu este important tocmai pentru că dă ocazia intervievatorului să-l cunoască pe viitorul angajat. La rândul său, în ciuda emoțiilor firești, candidatul trebuie să dovedească faptul că este cea mai bună opțiune de angajare.

În acest articol, formulăm câteva reguli esențiale de care orice candidat ar trebui să țină seama atunci când se pregătește pentru un interviu. 

  • Ce trebuie să faci înainte de interviu? Află tot ce se poate afla despre firmă/companie. Citește care este misiunea lor și ce obiective și-au propus, intră pe rețelele sociale și vezi cum se prezintă acolo, pune-ți întrebarea ce poți tu să faci pentru ei. Răspunde la întrebările pe care crezi că ți le vor pune la interviu. Nu este dificil să-ți imaginezi aceste întrebări, gândește-te că persoanele care vor conduce interviul nu știu prea multe despre tine și vor fi dornice să afle. De asemenea foarte important, poartă la tine un CV și o scrisoare de intenție. Cel mai probabil, angajatorii nu vor avea nevoie de ele, dar dacă totuși nu au documentele în fața lor și ar dori să le revadă este foarte bine să-i ajuți (gestul denotă seriozitate, dorința sinceră de a colabora cu ei). În ziua interviului, fă în așa fel încât să ajungi cu 15-20 de minute mai repede, iar în cele câteva minute care ți-au mai rămas încearcă să te relaxezi fie gândindu-te la ceva frumos, fie ascultând cântecul preferat.
  • Ce ținută alegi la interviu? Firește, ținuta diferă, în funcție de jobul pentru care aplici. În general, ținuta trebuie să fie serioasă, dar nu învechită. Hainele tale trebuie să transmită mesajul că ești o persoană modernă. Un pantalon negru și un pulovăr într-o singură culoare, o fustă clasică și o bluză care nu este decoltată, un pantalon smart-casual, o cămașă curată și un sacou sau un blazer ar fi cele mai potrivite ținute pentru interviu. Este mai bine să eviți ținutele prea casual.
  • Ce fel de parfum este potrivit la un interviu? Nu există un anume parfum recomandat pentru interviu. Cu toate acestea, parfumurile nu trebuie să fie puternice, mai ales dacă sunt parfumuri pentru femei.
  • Ar mai fi de evitat căștile, machiajul foarte strident și accesoriile extravagante. De exemplu, oricât de mult i-ar plăcea unui candidat cravata cu desene animate primită în dar la ultima aniversare ar fi bine ca la interviu să poarte o cravată în culori mai sobre. La capitolul accesorii extravagante ar putea intra și ceasurile.

Care sunt etapele interviului de angajare?

Etapele unui interviu de angajare sunt:

  • partea introductivă: salutul, se fac prezentările. Este important să zâmbești sau să încerci să pari relaxat, chiar dacă emoțiile sunt puternice;
  • întrebările preliminare: acestea sunt simple, au darul de a-l face pe candidat să se acomodeze cu intervievatorul și cu atmosfera;
  • întrebările cele mai importante: sunt cele care se referă la cunoștințele candidatului despre acel loc de muncă, sau acea companie;
  • întrebările situaționale: este posibil ca intervievatorul să dorească să afle o situație de la actualul locul de muncă în care ai fost implicat. Vrea să vadă dacă ai găsit soluția, dacă te-ai descurcat, ce rol ai avut;
  • întrebări despre firmă: nu sînt întrebări grele, dar ar trebui să le cunoști răspunsul. Poți face asta informându-te de pe site.
  • întrebări generale: pot fi întrebări despre tine, nu există răspuns corect sau greșit, este important însă cum răspunzi la ele și cât de convingător ești.
Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here