Iată care sunt cele mai importante reguli de conservare a alimentelor!

0
754
Iată care sunt cele mai importante reguli de conservare a alimentelor!

Oamenii au descoperit diverse metode pentru a păstra valoarea nutritivă a mâncărurilor încă din Antichitate, însă aceste procese trebuie implementate cu mare atenție pentru a preveni orice risc de îmbolnăvire. 

Din fericire, datorită progresului șțiințific și tehnologic, există din ce în ce mai multe informații în acest sens. În continuare, vei afla ce norme trebuie să respecți pentru a te asigura că proviziile tale rămân comestibile pentru multă vreme.

Descoperă regulile esențiale peste care NU trebuie să treci în procesul de conservare a alimentelor!

  • Refrigerare

În ceea ce privește refrigerarea, este important să setezi temperatura în mod corect. Asigură-te că aceasta nu coboară sub 0 grade Celsius, deoarece multe alimente se alterează prin îngheț și nu mai pot fi consumate. 

Nivelul maxim nu ar trebui să depășească 4°C. De asemenea, depozitează fructele și legumele în compartimentul special, care le asigură prospețimea timp îndelungat. De asemenea, documentează-te cu privire la intervalul în care acestea pot fi lăsate în frigider. 

  • Congelare

Prin congelare, produsele se păstrează comestibile vreme mai îndelungată. Pentru ca acest proces să dea rezultate, pachetele trebuie vidate și închise perfect în ambalaje impermeabile. Spațiul disponibil din congelator este, de asemenea, foarte important. Pentru a nu supraîncărca aparatul, lăzile frigorifice sunt o opțiune potrivită de depozitare. 

Printre alimentele care pot fi congelate se numără pâinea, carnea, peștele, fructele, legumele și lactatele. Nu congela miere, roșii, avocado sau legume cu un conținut ridicat de apă. 

  • Uscare

Ca să utilizezi metoda uscării, asigură-te că fructele și legume sunt coapte și spălate. Se păstrează tăiate în bucăți sau întregi, dacă sunt de dimensiuni mici. Selectează cu grijă alimentele ce urmează să fie supuse acestui proces. Cele mai indicate sunt merele, prunele, măceșele, corcodușele, gutuile, ardeiul, fasolea, morcovii, țelina și mazărea. 

Este esențial ca spațiul în care se va efectua procesul să fie uscat, iar aerul să circule, pentru preluarea vaporilor.

  • Murare

Pentru ca murarea alimentelor să decurgă corect, trebuie ca alimentele crocante, precum morcovii, să fie puțin fierte înainte de a fi adăugate în conserve. Altele, precum castraveciorii, nu necesită fierbere. Este exclusă păstrarea unor tipuri diferite de legume în același recipient, deoarece au alte perioade de murare. 

Ca să te bucuri de beneficiile murăturilor, acordă-le suficient timp pentru a atinge stadiul ideal de consum. Pe lângă apă, sare, zahăr sau oțet, include și condimente care să le asigure un gust bogat.

  • Marinare

Metoda marinării este ideală pentru pește, pentru carnea de pui, pentru cea roșie sau pentru vânat. Trebuie să știi însă că, mai ales în cazul peștelui, acest proces este unul complex și riscant, așa că trebuie să selectezi doar anumite tipuri, precum scrumbia, sardelele, stavridul și hamsia. 

Chiar dacă în supermarket găsești astfel de conserve în recipiente metalice, cel mai bine este să le folosești pe cele de sticlă. 

  • Afumare

Afumarea corectă a alimentelor presupune o cameră bine aerisită, iar lemnul folosit să nu fie foarte umed. Asigură-te că fumul este suficient pentru a învălui întreaga suprafață a alimentelor. 

Carnea care urmează să fie conservată prin această metodă trebuie să fie foarte bine uscată, deoarece, din cauza funinginii, există riscul apariției condensului. Temperatura de afumare nu trebuie să fie prea mare, pentru că grăsimea se va topi și se va scurge. 

Acum că ai aflat mai multe informații despre aceste procedee, poți începe să-ți faci provizii. Care este metoda ta favorită de conservare a alimentelor?

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here