Hrana este un factor care influențează în mod direct creșterea și dezvoltarea păsărilor, indiferent de tipul exploatației. Atât păsările crescute în curte, cât și cele din fermele avicole, au nevoie de o alimentație echilibrată, care să le asigure toți nutrienții necesari pentru o dezvoltare normală.
Descoperă, în cele ce urmează, care sunt acești nutrienți și alimentele care îi conțin, astfel încât să poți asigura o hrănire optimă păsărilor pe care le crești!
Minerale
Cele mai cunoscute elemente din această categorie sunt sarea, calciul, fierul și magneziul, cărora li se adaugă alte minerale la fel de importante, ce contribuie la derularea proceselor metabolice în organismul păsărilor.
Toate aceste elemente se găsesc din belșug în hrana naturală, așa că păsările lăsate să se hrănească liber vor beneficia de aportul necesar de minerale.
Cerealele și amestecurile conțin, de asemenea, o cantitate importantă de minerale, iar cu ajutorul unei hrănitori pentru păsări de la Super Farm Land le poți introduce în alimentație și astfel de produse, mai ales în perioada de iarnă.
O soluție eficientă pentru a crește aportul de calciu este adăugarea în amestecurile de cereale a cojilor de ou sau a cochiliilor de melci bine pisate.
Vitamine
Ca și mineralele, vitaminele sunt esențiale pentru formarea și dezvoltarea oaselor, mușchilor a penajului și a organelor interne. De asemenea, joacă un rol important în fortificarea sistemului imunitar, protejând astfel păsările împotriva bolilor.
Și în acest caz, hrana naturală reprezintă cea mai bogată sursă de vitamine, iar la acest capitol putem menționa iarba, trifoiul și lucerna. Pentru o alimentație sănătoasă și bogată în vitamine, fiecare pasăre lăsată liberă ar trebui să aibă la dispoziție cel puțin un metru pătrat de teren cu verdeață.
În perioada sezonului rece, poți adăuga suplimente de vitamine în furaje, pentru a suplini lipsa hranei naturale proaspete.
Proteine
Proteinele sunt necesare mai ales în prima parte a vieții, iar aportul optim scade pe parcursul perioadei de creștere. Astfel, puii au nevoie de o cantitate mare de proteine pentru a se dezvolta, iar ingredientele recomandate în acest sens sunt semințele de floarea soarelui și uleiurile de cereale adăugate in cantități mici în alimentație. De asemenea, mazărea, tărâțele și șroturile de soia sau floarea soarelui reprezintă alte surse importante de proteine.
Cantitatea acestora trebuie scăzută pe măsură ce puii se maturizează, iar în ultima perioadă a vieții trebuie administrate în proporții foarte mici.
Apă
Hidratarea este o altă componentă importantă în alimentația păsărilor, care trebuie să aibă permanent la dispoziție apă proaspătă în cantități suficiente. La acest capitol trebuie să ții cont de faptul că păsările consumă zilnic o cantitate de două ori mai mare decât cea de hrană. În sezonul cald, această cantitate poate fi chiar și de cinci ori mai mare.
Chiar dacă nu este consumată în totalitate, apa din adăpătoare trebuie schimbată de două ori pe zi, pentru a o menține proaspătă. Totodată, este recomandat ca apa să provină dintr-o sursă naturală, cum ar fi un izvor sau o fântână, întrucât cea tratată de la robinet le poate provoca probleme de sănătate.
În concluzie, putem spune că hrana păsărilor trebuie să se bazeze pe trei categorii de ingrediente, mai precis hrana naturală, furajele și amestecurile de cereale. In sezonul cald este recomandat ca păsările să se poată să se miște cât mai liber pentru a se putea hrăni natural, iar alimentația poate fi completată cu cereale și amestecuri.
În perioada de iarnă, alimentația păsărilor poate fi asigurată cu furaje, care vin într-o formă deja preparată, având un conținut nutrițional optimizat în funcție de speciile de păsări și de perioada de creștere.