Dumitru Mihalescul solicită soluții privind criza de medici pediatri la nivel național

0
1068
Deputat Dumitru Mihalescul Declaratie de Presa

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, îi solicită doamnei Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, soluții privind criza de medici pediatri la nivel național.

„Doamnă ministru,

Sectorul medical cel mai deficitar este fără îndoială cel de medicină pediatrică, unde, pentru anumite specializări, numărul de medici este în scădere abruptă de la un an la altul. Deficitul de medici s-a accentuat sever, în ciuda creșterilor salariale din sector, atât în specializări privind chirurgia pediatrică, precum și în ceea ce privește medicii specialiști psihiatri. Acest lucru este cu atât mai îngrijorător cu cât numărul de copii care au nevoie de îngrijire specială a crescut, în special în ceea ce privește afecțiunile neuro-psihice.

Potrivit datelor disponibile în spațiul public, comunicate în special de către Colegiul Medicilor din România, specializările pediatrice beneficiază de cea mai slabă atenție din partea Ministerului Sănătății și de cea mai mică aderență din partea tinerilor absolvenți de facultăți de medicină. Anual, numărul de locuri scoase la concurs nu satisfac nevoile secțiilor de pediatrie din țară.

Având în vedere faptul că Guvernul s-a lăudat că în anul 2019 bugetul Ministerului Sănătății a crescut în mod substanțial, vă solicit, doamnă ministru, următoarele clarificări:

  • Ce măsuri concrete ați luat, astfel încât să stimulați tinerii medici să aleagă specializări pediatrice, extrem de deficitare la nivelul tuturor spitalelor din România?
  • Câte locuri veți susține pentru concursul de rezidențiat 2019 în specializările: psihiatrie pediatrică, chirurgie pediatrică și epidemiologie pediatrică?
  • Ce măsuri stimulative intenționați să implementați, astfel încât tinerii medici, specializați în domeniul pediatric, să aleagă să practice medicina și în spitalele mici orășenești și municipale din zonele slab dezvoltate ale României?

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here