Dumitru Mihalescul solicită măsuri privind stimularea natalității în România

0
687
Domnul Deputat Dumitru Mihalescul

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, solicită măsuri privind stimularea natalității în România, într-o întrebare adresată Ministrului Muncii și Justiției Sociale, Marius Constantin Budăi.

Domnule ministru,

Declinul demografic pe care îl înregistrează țara noastră se adâncește cu fiecare comunicare a Institutului Național de Statistică al României. Cu siguranță că acest declin ar fi fost și mai pronunțat dacă politici precum concediul pentru îngrijirea copilului, stimulentul de inserție acordat părinților care se întorc la locul de muncă sau alocația de stat pentru copii nu ar fi existat. Apreciez măsura cuprinsă în Legea pensiilor, prin care femeile care au realizat stagiul minim de cotizare şi care au născut 3 copii şi i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază la cerere de reducerea cu 6 ani a vârstei de pensionare. Cu toate acestea, la nivel național, măsurile pentru stimularea natalității nu sunt încă suficient de puternice, astfel încât sporul natural al populației să fie pozitiv. În condițiile în care și migrația apasă puternic asupra îmbătrânirii populației în țara noastră, vă solicit, domnule ministru, următoarele precizări:

  • Având în vedere că în Programul de guvernare 2018-2020 erau cuprinse mai multe stimulente pentru familiile tinere care au copii, fie sub forma unor deduceri personale suplimentare, fie sub forma unor ajutoare directe țintite, vă solicit să precizați când anticipați materializarea acestor măsuri?
  • Luând în considerare modelele pronataliste de succes implementate de state precum Franța, Suedia sau Danemarca, vă solicit să precizați dacă aveți în vedere elaborarea unui pachet de politici pentru stimularea natalității în România și când intenționați să îl supuneți dezbaterii publice.
  • Vă solicit să precizați dacă pentru cadrul bugetar european multianual 2021-2026 veți susține implementarea unei axe de finanțare din care să se poată finanța politici pronataliste, orientate către creșterea calității vieții copiilor și pentru stimulare tinerilor activi să întemeieze o familie și să facă copii?

Solicit formularea răspunsului în scris.
Vă asigur de înalta mea apreciere,
Dumitru MIHALESCUL
Deputat PNL

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here