Dumitru Mihalescul solicită măsuri complementare pentru rezolvarea crizei de citostatice

0
723
Domnul Deputat Dumitru Mihalescul

Deputatul de Suceava, Dumitru Mihalescul, solicită doamnei Sorina Pintea, Ministrul Sănătății, măsuri complementare pentru rezolvarea crizei de citostatice.

„Doamnă ministru,

Absența medicamentelor citostatice cu care se confruntă pacienții din România nu reprezintă o criză cu totul inedită. Dimpotrivă, este al treilea an consecutiv în care criza acestui tip de medicamente ajunge la cote alarmante și, pentru unele categorii de citostatice, criza este aproape permanentă.

Pentru a rezolva parțial această criză, dumneavoastră ați decis ca, pentru un termen de 6 luni, să fie suspendat exportul paralel de citostatice. Măsura este apreciată de cei mai mulți specialiști ca fiind necesară, dar nu și suficientă, deoarece se adresează efectelor crizei și nu cauzelor. Una dintre cauzele principale ale absenței citostaticelor o reprezintă impunerea unor prețuri extrem de mici, care descurajează producătorii să aducă aceste medicamente în România.

Având în vedere că și dumneavoastră ați recunoscut faptul că se impun și alte măsuri complementare pentru rezolvarea, pe termen lung, a lipsei de medicamente pentru bolnavii de cancer, vă solicit, doamnă ministru, următoarele clarificări:

  • Care sunt măsurile complementare pe care intenționați să le implementați, în același timp cu măsura suspendării exportului paralel de citostatice?
  • Intenționați să modificați prețurile pentru cele mai solicitate citostatice de către pacienții români, astfel încât acestea să genereze atractivitate pentru producători?
  • Vă solicit să precizați de ce nu ați reconfigurat modul de asigurare a stocurilor de medicamente pentru bolnavii de cancer, astfel încât, o eventuală lipsă temporară a acestora, să nu priveze pacienții de tratament.

Solicit formularea răspunsului în scris.

Vă asigur de înalta mea apreciere,

Dumitru MIHALESCUL
Deputat PNL”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here