Dumitru Mihalescul propune parteneriate între mediul universitar și agenții economici privați

0
668
Deputat Dumitru Mihalescul Declaratie de Presa

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, propune parteneriate între mediul universitar și agenții economici privați într-un comunicat adresat doamnei Ecaterina Andronescu.

„Doamnă ministru,

Cele mai puternice economii din Uniunea Europeană și din lume au câștigat și continuă să câștige avantaje competitive grație parteneriatelor solide care funcționează între universități (de stat sau private) și agenții economici privați. Colaborările generează în primul rând progres tehnologic prin intermediul proiectelor de cercetare finanțate și realizate la nivelul universităților și dezvoltate ulterior la nivelul agenților economici. De asemenea, parteneriatele stabilite între universități și mediul de afaceri generează o puternică ocupare în rândul absolvenților ciclul I (licență) și ciclul II (masterat), contribuind la o bună integrare a tinerilor pe piața muncii. Nu în ultimul rând, mediul universitar beneficiază de finanțări consistente pentru cercetare, iar cercetătorii sunt dirijați către prioritățile reale de cercetare. În România, din păcate, cu excepția unor universități cu profil politehnic, parteneriatele dintre universități și mediul economic sunt nefuncționale sau ele rămân doar pe hârtie, la nivel de angajamente și atât. În acest sens, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

  • Ce măsuri de stimulare a parteneriatelor reale dintre universități și mediul de afaceri intenționați să propuneți, astfel încât acestea să devină reale și funcționale, nu doar niște simple angajamente de colaborare?
  • Ce facilități intenționați să propuneți, astfel încât, universități din regiunile mai slab dezvoltate ale României (Regiunea de Nord-Est sau Regiunea de Sud-Vest) să devină generatoare de hub-uri tehnologice și atracții pentru investițiile străine directe?

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here