Dumitru Mihălescul îl ia la întrebări pe Ministrul Muncii în legătură cu majorarea alocației pentru copii

0
810
Dumitru Mihalescul PNL

Dumitru Mihălescul, deputat PNL de Suceava, din Rădăuți, îi adresează o întrebare domnului Marius Constantin Budăi, Ministrul Muncii și Justiției Sociale, ce are legătură cu utilizarea excedentului Bugetului asigurărilor sociale pentru majorarea alocației de stat pentru copii.

„Domnule ministru,

Potrivit proiectului de buget al asigurărilor sociale pentru anul 2019, veniturile se ridică la 71.662.090 mii lei, iar cheltuielile la 68.761.379 mii lei, atât la credite de angajament cât și la credite bugetare, rezultând un excedent de 2.900.711 mii lei. În același timp, în preambulul anexei nr.3/20 aferentă Ministerului Muncii și Justiției Sociale se stipulează ”

Pentru anul 2019 se estimează un buget aproximativ similar execuției anului 2018, deoarece în ceea ce privește plata drepturilor de asistență socială, necesarul poate varia în funcție de evoluția veniturilor populației și a indicatorilor demografici, în special în privința indemnizației acordate pentru creșterea copilului, a alocației pentru susținerea familiei, precum și a alocației de stat pentru copii”.

Este extrem de greu de explicat motivul pentru care domnia voastră, în calitate de Ministru al Muncii și Justiției Sociale, nu ați impus în cadrul Guvernului ca excedentul de 2,9 miliarde lei înregistrat de bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2019 să fie utilizat pentru indexarea alocației de stat pentru copii. Suma excedentară ar fi permis creșterea acesteia de la 84 lei, la peste 120 lei. Astfel, alocația de stat pentru copii ar fi fost majorată peste creșterile de prețuri din perioada 2015-2019 și ar fi putut să devină un instrument mai puternic pentru scoaterea din sărăcia absolută a zeci de mii de copii și ar fi putut să devină un instrument mai puternic pentru combaterea abandonului școlar. Față de situația expusă, vă solicit, domnule ministru, următoarele clarificări:

  • Care este motivul pentru care excedentul de 2,9 miliarde lei înregistrat de bugetul asigurărilor sociale pentru anul 2019 nu a fost direcționat către bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, în vederea majorării alocației de stat pentru copii?
  • Vă solicit să precizați dacă ați solicitat Ministerului Finanțelor Publice sume suplimentare, pentru ca în anul 2019 să se poată indexa cuantumul alocației de stat pentru copii, măcar cu valoarea creșterii prețurilor din ultimii 2 ani?

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here