Dumitru Mihalescul către Rovana Plumb: Eliminarea standardelor de cost pentru lucrările publice din România – riscul de dezangajare a fondurilor europene

0
676
Dumitru Mihalescul critica dur PSD-ALde

„Doamnă ministru,

Prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 85/2018 pentru abrogarea unor dispoziții legale în domeniul investițiilor finanțate din fonduri publice, au fost abrogate practic toate măsurile care cuprindeau standardele de cost în domeniul investițiilor publice: articolul V1 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 6/2017, Hotărârea Guvernului nr. 363/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice, Hotărârea Guvernului nr. 1.394/2010 privind aprobarea standardelor de cost pentru obiective de investiții finanțate din fonduri publice din domeniul infrastructurii de transport, precum și alte prevederi.

La scurt timp de la această decizie au și apărut anomalii în privința costurilor estimate ale unor lucrări. De pildă, dacă la Cluj Napoca s-a realizat o sală polivalentă cu 10.000 de locuri la un preț final de 24 milioane de euro, la București se propune o construcție cu 20.000 de locuri la un preț de aproape 6 ori mai mare, respectiv 138 milioane de euro. Luând numai acest exemplu, putem imediat trage concluzia că asemenea situații se pot generaliza la nivelul tuturor obiectivelor de investiții. Față de această situație, vă solicit, doamnă ministru, următoarele precizări:

– În condițiile în care standardele de cost adoptate în anii 2010-2011 au reprezentat o condiționalitate a autorităților Uniunii Europene pentru demararea utilizării fondurilor europene nerambursabile, vă solicit să precizați care este riscul ca unele fonduri să fie dezangajate în exercițiul financiar 2014-2020?

– Vă solicit să precizați cu cât a crescut valoarea lucrărilor de construire (De exemplu: 1km de autostradă, 1 metru pătrat construit de clădire nouă sau 1 km de drum național reabilitat sau 1 metru pătrat de clădire renovată) de la momentul adoptării Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 85/2018?

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here