Deputatul Dumitru Mihalescul solicită clarificări în privința majorării plafonului până la care pensionarii beneficiază de compensarea prețului medicamentelor

0
954
Dumitru Mihalescul critica dur PSD-ALde

Deputatul PNL de Suceava, Dumitru Mihalescul, solicită clarificări în privința majorării plafonului până la care pensionarii beneficiază de compensarea prețului medicamentelor.

„Doamnă ministru,
Domnule ministru,

Potrivit prevederilor Hotărârii de Guvern nr. 720 din 9 iulie 2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate, cu modificările și completările ulterioare, pentru pensionarii cu venituri din pensii şi indemnizaţie socială pentru pensionari, de până la 990 lei/lună inclusiv, indiferent dacă realizează sau nu alte venituri, cuantumul de compensare a medicamentelor corespunzătoare denumirilor comune internaţionale prevăzute în sublista B este de 90 % din preţul de referinţă, din care 50 % se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi 40 % din transferuri din bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, pentru prescripţiile a căror contravaloare la nivelul preţului de referinţă/prescripţie este de până la 330 lei pe lună.

Din păcate, evoluția nefavorabilă a prețurilor pentru bunurile de consum din ultimii 2 ani, au generat o scădere a puterii de cumpărare a pensionarilor cu pensii mai mici de 2.000 de lei, ceea ce generează o scădere considerabilă a standardului de viață al acestora. În acest sens, vă solicit următoarele informații:

  • Care a fost în anul 2018 efortul bugetar pentru susținerea compensării medicamentelor pentru pensionarii care s-au încadrat în plafonul prevăzut de H.G. nr.720/2008?
  • Vă solicit să precizați dacă în cursul anului 2019 intenționați să majorați plafonul până la care pensionarii beneficiază de medicamente compensate cu 90% și la ce valoare anticipați că veți majora acest plafon?
  • Vă solicit o evaluare a impactului bugetar pentru majorarea acestui plafon la următoarele valori: 1.250 lei, 1.500 lei, 1.750 lei sau 2.000 lei.

 

Menționez că solicit răspuns în scris.

Vă mulțumesc.

Cu stimă,
Deputat PNL
Dumitru Mihalescul”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here