Declic alături de patru fotografi din Bucovina aproape de a bloca exporturile de lemn făcute de Holzindustrie Schweighofer în Japonia

0
1865
DeClic in Japonia

Organizația comunitară Declic a încercat să convingă Japonia să nu mai importe lemn provenit din pădurile Bucovinei prin intermediul albumului „Mesaj din Bucovina„, realizat de patru fotografi bucovineni, dintre care Cătălin Urdoi și Dragoș Acsani, cetățeni ai Rădăuțiului.

Membrii organizației Declic au avut întâlniri cu cinci dintre cei mai importanți clienți din Japonia a celor de la Holzindustrie Schweighofer. Aceștia au dorit să tragă un semnal de alarmă asupra surselor ilegale din care provine lemnul exportat de Holzindustrie Schweighofer.

Mai jos găsești comunicatul de presă integral publicat de către cei de la Declic:

„Zilele acestea Declic se află în Japonia, împreună cu partenerii noștri de la EIA (Enviromental Investigation Agency). Am venit aici pentru a convinge companiile comerciale de aici că lemnul pe care-l cumpără de la Holzindustrie Schweighofer provine (și) din surse ilegale. Ne-am întâlnit cu 5 dintre cei mai importanți clienți ai HS, în condițiile în care jumătate din lemnul pus pe piață de firma austriacă ajunge în Japonia. 

Am făcut publice dovezi despre ilegalitățile comise de firma austriacă, în România. La seminarul organizat miercuri au fost prezente peste 60 de persoane: jurnaliști, directori de companii comerciale, activiști de mediu.

Avem vești bune! Foarte bune. Sojitz, una dintre companiile cu care ne-am întâlnit ne-a anunțat astăzi că dă un ultimatum Holzindustrie Schweighofer. Dacă până în 2020 nu impune trasabilitate reală a lemnului pe care-l pune pe piață vor fi sistate contractele cu firma austriacă. Avem motive să sperăm că și celelalte companii cu care ne-am întâlnit vor urma acest exemplu. Cu atât mai mult cu cât Agenția Guvernamentală pentru Păduri din Japonia ne-a anunțat astăzi că va emite, până în vară, un raport despre posibilele ilegalități din depozitele de la care preia lemn Schweighofer.

Am venit aici și am încercat oceanul cu degetul. Rezultatele sunt peste așteptări. 
În imaginea alăturată ne aflăm alături de conducerea companiei Itochu. O altă firmă care a fost de acord să ceară trasabilitate reală lemnului comercializat de HS, fără a oferi, încă, o dată limită până la care acest procedeu de identificare a lemnului să fie implementat.

P.S. Se poate vedea în imagine și albumul Mesaj din Bucovina realizat din donațiile membrilor Declic. Frumusețea peisajului românesc a ajuns în Japonia. Așa se obișnuiește aici, neapărat trebuie făcut un cadou celor cu care te întâlnești”

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here