Cum construiești un șemineu: 7 ponturi

0
130
Cum construiești un șemineu: 7 ponturi

Pentru mulți dintre noi, amenajarea unui living într-un mod cât mai elegant este una dintre dorințele prioritare. Dacă vrei să te bucuri de un aspect special la nivelul livingului, optează pentru construirea unui șemineu. Cum poți realiza acest lucru? Destul de simplu, mai ales dacă vei citi sfaturile de mai jos.

Planifică și măsoară

În primă fază, trebuie să ai în vedere suprafața pe care dorești să construiești șemineul, ca să știi exact ce spațiu ai disponibil. Apoi, intra pe Mathaus.ro pentru materiale de constructii și vei putea face o estimare a costurilor necesare pentru construirea șemineului dorit. 

Va fi nevoie să ai în vedere baza construirii șemineului, adică amprenta la podea; de acolo, va fi nevoie să dimensionezi șemineul și în plan vertical, luând în calcul și faptul că vei avea nevoie de un coș de fum. Este nevoie să dimensionezi corect lucrarea, pentru că aceasta este cea mai comună greșeală pe care o fac beneficiarii și care aduce adesea costuri mai mari la nivel de materiale.

Optează pentru tipul de șemineu 

Dacă vrei să te bucuri de căldură în casa ta, va trebui să cumperi un focar care să îți permită să folosești lemn real ca și combustibil. Dacă însă ai nevoie doar de un șemineu „de frumusețe“, care să funcționeze doar la nivel de amenajare interioară a spațiului, atunci e o idee bună să alegi doar un focar aparent. 

Alege corect tubulatura de evacuare

Tubulatura este necesară pentru evacuarea gazelor arse și a noxelor, așa că este indicat să apelezi la un specialist dacă nu ai cunoștințele necesare în acest sens. Este important să știi că evacuarea defectuoasă a dioxidului de carbon realizat în urma arderii te poate costa proprietatea sau viața, așa că trebuie să acorzi importanța cuvenită acestui aspect. 

Trebuie să alegi un tip de tubulatură izolată, etanșă și calitativă, care să nu prezinte defecțiuni. Aceasta va fi montată în prelungirea focarului, iar celălalt capăt va fi direcționat spre exteriorul locuinței, pentru eliminarea noxelor. 

Apelează la o firmă specializată pentru instalarea tubulaturii

Pentru a scoate tubulatura în exterior vei avea nevoie de specialiști care să efectueze carota aferentă acesteia. Astfel, va fi nevoie de o gaură în peretele pe care se montează șemineul, care să aibă trecere direct în exteriorul locuinței și nu într-o altă cameră. 

Utilizează un adeziv de calitate

Focarul montat pe cărămizi are nevoie de stabilitate. Prin urmare, atunci când vei monta fațada este obligatoriu ca aceasta să fie prinsă cu un adeziv. Este recomandat să folosești un adeziv calitativ, luând în calcul faptul că temperaturile foarte ridicate rezultate în urma arderii pot conduce în timp la dezlipirea elementelor de fațadă. 

Folosește grile de evacuare din oțel

Pentru a te bucura de un finisaj plăcut, dar și de o funcționalitate pe măsură, este recomandat să ai în vedere folosirea unor grile metalice de evacuare. Este interzis să folosești grilaje din plastic sau PVC deoarece acestea se pot topi din cauza căldurii. 

Izolează pereții cu materiale de calitate

Pereții care sunt în contact direct cu șemineul au nevoie de protecție, iar pentru a-i izola poți folosi vata bazaltică. Aceasta are o rezistență foarte bună la temperaturi de peste 500 de grade Celsius, așa că vei fi protejat în caz de incendiu.

Un șemineu aduce un plus de eleganță aspectului unui living/dormitor, însă trebuie să ai în vedere toate cerințele în ceea ce privește siguranța ta. Te vei putea bucura de confort, doar dacă știi că șemineul tău funcționează corect și că întreaga instalație îți oferă căldură, dar și protecție.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here