Cum alegi suplimentele alimentare potrivite pentru tine?

0
281
Cum alegi suplimentele alimentare potrivite pentru tine?

Corpul uman are nevoie de un ansamblu de nutrienți pentru a funcționa corect. Cu toate acestea, anumite vitamine din alimente fie nu pot fi stocate în organism, fie nu se asimilează corect, fie lipsesc cu totul din dieta noastră. 

Suplimentele alimentare au scopul lor este de a corecta anumite carențe nutriționale din corp. Deși la nivel global sunt consumate pe scară largă, acestea nu trebuie luate la întâmplare deoarece, în anumite situații pot interfera cu acțiunea altor medicamente, sau, în cazuri extreme, pot cauza probleme mai grave de sănătate, cum sunt de exemplu afecțiunile hepatice sau digestive. 

Cum alegi, așadar, suplimentele alimentare potrivite pentru tine? Iată mai jos un mic ghid care te va ajuta să faci alegerile corecte.

  • Discută cu medicul curant pentru a alege suplimentele potrivite pentru tine

Înainte de a începe orice cură sau tratament cu suplimente alimentare este nevoie să discuți cu medicul de familie despre starea ta curentă de sănătate. Chiar dacă nu există probleme specifice în acest sens, în administrarea anumitor produse trebuie ținut cont de vârsta, greutatea dar și sexul persoanei care le consumă.  

Medicul de familie va fi cel mai în măsură să-ți recomande suplimentele necesare pentru funcționarea corectă a organismului tău, în urma verificării unor analize detaliate ce indică posibilele carențe nutriționale. 

Mai mult, așa cum nu trebuie să administrezi aceste produse pe cont propriu, nu este indicat nici să depășești o anumită doză zilnică. Anumite alimente, precum sucurile sau cerealele, sunt deja îmbogățite cu vitamine sau minerale, iar depășirea dozelor zilnice admise poate crește riscul de reacții adverse nedorite, în special la copii.

  • Alege suplimentele în funcție de necesitățile organismului

Anumite carențe de vitamine și minerale din organism sau chiar probleme de sănătate pot fi corectate cu ajutorul suplimentelor alimentare potrivite.

Iată cum să alegi produsele potrivite pentru tine:

  • Pentru un sistem imunitar puternic, alege suplimente cu rol antioxidant și conținut mare de vitamina C, E, beta-caroten, Seleniu, Omega 3 și Omega 6: Echinaceea, Ginkgo Biloba sau ulei din ficat de cod; 
  • Dacă te confrunți cu probleme cardiovasculare, folosește arginina, un supliment pentru inimă, ochi, ficat, dar utilizată și pentru îmbunătățirea potenței, pe care o regăsești în gama de suplimente alimentare naturale de la Adams Supplements;
  • Pentru echilibrul hormonal din corp, consumă suplimente pe bază de ginseng, spirulină, cătină sau lăptișor de matcă;
  • Alege produse pe bază de colagen pentru a preveni îmbătrânirea și degradarea țesuturilor (pielea, articulațiile);
  • Calciul și magneziul sunt indispensabile celulelor din organism, de aceea suplimentele cu aceste minerale te vor ajuta în funcționarea corectă a sistemului muscular și nervos, dar și la menținerea sănătății psihice.
  • Anumite categorii de risc au nevoie crescută de suplimente

Dacă ai o dietă relativ echilibrată și o stare de sănătate bună, cel mai probabil este nevoie să ajustezi doar în mică măsură aportul de minerale și vitamine din organism. 

Cu toate acestea, există anumite categorii de consumatori care au carențe nutritive mai mari, și pentru care acest aport este indispensabil. 

Astfel, dacă ești vegan sau vegetarian ești posibil să ai nevoie să sporești cantitatea de nutrienți, precum calciu sau B12, pe care să le aduci organismului. La fel, pentru persoanele trecute de vârsta de 50 de ani este recomandat un aport mai mare de vitamine precum C, D sau B12, întrucât acestea previn riscul de osteoporoză ori de degradare accelerată a organismului. 

În timpul perioadelor de sarcină, este recomandat pentru unele femei însărcinate să-și suplimenteze dieta cu suplimente de fier sau cu vitamine prenatale. De asemena, persoanele care suferă de anumite afecțiuni medicale care limitează absorbția corectă de minerale în organism pot necesita, și ele, un aport crescut de nutrienți.

Suplimentele alimentare pot fi o sursă excelentă de menținere a sănătății, cu condiția ca ele să fie utilizate la recomandarea medicului și să fie consumate, ca tratament inițial, pe o perioadă limitată de aproximativ trei luni. Alege-le doar de la producători certificați, pentru a fi sigură că acestea conțin doar ingrediente de calitate și pentru a te bucura astfel de toate beneficiile lor.

Resurse:

https://www.vitamix.ro/producatori/firma/adams-supplements

https://www.issaonline.com/blog/index.cfm/2019/poor-nutrient-absorption-how-to-reclaim-good-health

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here