Cum alegi aparatul de aer condiţionat: 4 criterii

0
74
Cum alegi aparatul de aer condiţionat: 4 criterii

Aparatul de aer condiţionat te ajută să creezi un ambient plăcut în sezonul cald. Modelele performante, de la producători consacraţi, sunt utile de-a lungul întregului an datorită funcţiei de purificare a aerului din încăpere, de reglare a umidităţii şi chiar de încălzire în zilele reci. În cele ce urmează îţi prezentăm câteva criterii de care să ţii cont înainte de a alege aparatul de aer condiţionat care se potriveşte cel mai bine nevoilor tale.  

După modul de funcţionare

În funcţie de configuraţia clădirii în care vei instala aparatul de aer condiţionat poţi alege dintr-o varietate de moduri de funcţionare:

Split

Aparatele de aer condiţionat de tip split sunt cele mai utilizate în regim rezidenţial. Sunt compuse din două părți: o unitate interioară şi una exterioară, interconectate prin conducte prin care trece agentul frigorific. Un astfel de aparat este eficient într-o încăpere de până la 60 de metri pătraţi. Dacă nu dispui de suma necesară pentru un aparat de aer condiţionat cu funcționalitățile necesare camerei în care îl vei instala, trebuie să știi Viaconto oferă credite până la salariu în câţiva paşi. Poți apela cu încredere pentru a obține un împrumut rapid.

Multi-split

Sistemele multi-split sunt similare celui de mai sus, doar că unitatea din exterior poate fi conectată la două sau mai multe unităţi interioare. Reprezintă soluţia optimă pentru două sau trei camere dispuse la mică distanţă una de cealaltă. Dacă arhitectura clădirii permite un astfel de aranjament, salvezi aspectul exterior prin instalarea unei singure unităţi pe faţadă.

Portabil

Dacă variantele de mai sus sunt instalate definitiv şi necesită prezenţa unui specialist pentru a le reloca, există şi o soluţie portabilă. Aparatele de aer condiţionat pot avea un racord flexibil conectabil la o fereastră pentru evacuarea aerului cald. Nu sunt la fel de eficiente ca modelele split, însă fac faţă în încăperile mai mici. Dacă doreşti să îl muţi dintr-o cameră în alta, ţine cont de necesitatea unei găuri de aerisire în geamul fiecărei încăperi, pe care o poţi acoperi cu un capac special atunci când nu foloseşti aerul condiţionat.

Zgomotul din timpul funcţionării

În zilele toride, aparatul de aer condiţionat poate merge încontinuu ore întregi, chiar şi noaptea. Nimic nu poate fi mai deranjant decât zgomotul de utilaj atunci când lucrezi sau vrei să te odihneşti. Din fericire, nivelul de zgomot produs în timpul funcţionării este afişat pe documentele comerciale ale fiecărui produs.

În funcţie de putere

Capacitatea de a menţine temperatura unei camere depinde de suprafaţa în care funcţionează. Pentru o cameră de până la 20 de metri pătraţi ai nevoie de o putere între 2 şi 2.5 kW. Între 20 şi 40 de metri pătraţi, puterea trebuie să crească până la 5 kW, între 40 şi 60 până la 6 kW, între 60 şi 80 până la 7 kW, în timp ce pentru suprafeţe de peste 80 de metri pătraţi o să trebuiască un aparat cu putere de până la 9 kW. Dimensionarea corectă a puterii în funcţie de suprafaţă este importantă pentru a primi randamentul dorit în condiţii optime de funcţionare.

Cel mai important criteriu actual: consumul

Având în vedere costurile actuale la energie, consumul devine un criteriu esenţial pentru orice aparat electrocasnic. Alege o variantă economică, eficientă energetic, care creează un ambient plăcut în cameră fără a consuma mult curent. Chiar dacă preţul de achiziţie poate fi mai mare, costurile mici de funcţionare amortizează investiţia în timp. Şi în acest caz, informaţiile necesare se regăsesc pe eticheta standard la nivelul Uniunii Europene.

Prezenţa unui aparat de aer condiţionat funcţional se impune într-o încăpere expusă la temperaturile mari pe timp de vară. Pentru a te bucura de tot confortul acestei tehnologii trebuie să alegi un model adaptat la dimensiunile fiecărei încăperi, cu suficientă putere a motorului şi un consum care să-ţi permită utilizarea lui fără grija facturilor la energie.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here