Consumul de alcool este influențat de genetică

0
808
Consumul de alcool

Un studiu recent realizat de o echipa de cercetători arata ca exista o gena care se pare ca reglează cantitatea de alcool pe care o beau oamenii, citează Reuters.

Cercetarea s-a realizat pe 47.000 de voluntari. Descoperirea unei variații genetice care influențează consumul de alcool ne-ar putea ajuta sa înțelegem mai bine mecanismele din spatele dependentei de băuturi alcoolice.

Gena, ce se numește AUTS2, se pare ca mai influențează deficitul de atenție si autismul, însa funcția sa normala nu este cunoscuta. Cercetătorii au descoperit ca oamenii care au o versiune mai rara a genei consuma, in medie, cu cinci la suta mai puțin alcool decât cei care au versiunea mai răspândita a genei AUTS2, potrivit Reuters, citata de Gandul.info.

Nu pare mult dar este semnificativ. AUTS2 se pare ca este mai activa in partile creierului asociate cu mecanismele de recompensa care răspund la stimulii de plăcere, ceea ce sugerează ca gena este responsabila de întăririle pozitive pe care le simt oamenii in timp ce consuma alcool. Pana acum, se mai cunoștea o alta gena care influențează consumul de alcool. Aceasta este responsabila de codarea dehidrogenazei, o enzima care descompune alcoolul in ficat.

Paul Elliot, profesor al Colegiului Imperial din Londra, si conducător al acestui studiu declara: “Desigur, există o mulţime de factori care afectează cât de mult alcool bea o persoană, dar noi ştim din cele două studii că genele au un rol important. Influenţa acestei gene este destul de mică, dar, prin faptul că am reuşit să o găsim, am deschis calea unor noi cercetări asupra mecanismelor biologice care afectează consumul de alcool”.

Cercetătorii au analizat mostre de ADN de la peste 26.000 de voluntari pentru a căuta gene care afectează consumul de alcool. Concluziile acestei cercetări au fost confruntate cu rezultatele obținute de la alte 21.000 de persoane. “Oamenii consuma alcool din motive diferite. Înțelegerea comportamentului particular influențat de aceasta gena ne ajuta sa înțelegem mai bine baza biologica a acestor motive. Aceasta descoperire reprezintă un pas important pentru prevenția si tratarea abuzului si dependentei de alcool”, a precizat profesorul Gunter Schuman, de la Institutul de Psihiatrie de la King’s College din Londra.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here