Comemorarea poetului național, Mihai Eminescu pe 15 Iunie la Rădăuți

0
724

Marți, 15 iunie 2021, a avut loc în Piața „Garoafelor” din Rădăuți (care s-ar putea numi Piața „Mihai Eminescu”), comemorarea poetului național.

Evenimentul a fost organizat de către Primăria Municipiului Rădăuți și de Biblioteca Municipală „Tudor Flondor” în parteneriat cu „Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina” și Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Directorul Bibliotecii, d-na Angelica Andronachi, a fost organizatoarea comemorării împreună cu domnul profesor de limba și literatura română de la CNEH, Iulian-Florin Halip.

D-na Angelica Andronachi a declarat în deschiderea momentului: <<132 de ani de când Eminescu s-a dus să stea de vorbă cu stelele, el însuși devenind astru și-a contopit chipul cu lumina Luceafărului. Comemorând ziua trecerii în eternitate a poetului, vom reflecta asupra ideilor sale, atât de actuale în timpul nostru. Toate au dat valoare fără egal vieţii sale închinate, până la epuizare, muncii pentru binele neamului și al omenirii. Data de 15 iunie pentru fiecare român înseamnă ceva și trebuie să însemne, pentru că Eminescu este un pilon al neamului românesc. El este cel mai mare poet național care exprimă cel mai bine spiritualitatea românească. Cu acest prilej, Primăria Municipiului Rădăuți, Biblioteca Municipală „Tudor Flondor”, Colegiul Național „Eudoxiu Hurmuzachi” și „Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina” au pregătit un program dedicat comemorării a „132 de ani de nemurire” a poetului național Mihai Eminescu.

Programul a debutat cu slujba de pomenire oficiată de către părintele protopop Ionel Maloș care a ținut și un cuvânt despre importanța credinței și a spiritualității în poezia eminesciană, și de către părintele Ilie Sfîrnaciuc. A urmat un moment de reflecție pe tema „Eminescu- om sau concept”, susținut de d-l prof. Iulian-Florin Halip, și un recital de muzică și poezie susținut de elevii Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi” (Loredana Confederat- „Luceafărul”, Alina Carcea- „E împărțită omenirea”, Ioana Tiperciuc- „Doina”, Alexia Tablan – „În ochii mei nimica de azi nu are preț”, recital de muzică: Miruna Popovici – „Eminescu să ne judece”) însoțit de o expoziție de carte cu tematică eminesciană. A luat cuvântul și d-na consilier Anca Elena Calenciuc, președintele Comisiei de cultură, iar cuvântul de încheiere a fost susținut de domnul prof. dr. Adrian Nicolae Puiu, directorul Colegiului Național „Eudoxiu Hurmuzachi”.

Comemorarea s-a încheiat cu depunerea de coroane omagiale la bustul poetului național.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here