Casa Verde: Afla TOP 5 solutii care te scapa de facturi

0
1165
Casa Verde Afla TOP 5 solutii care te scapa de facturi

Facturile sunt marea neplacere a fiecaruia dintre noi, mai ales atunci cand acestea sunt mult prea incarcate, fie de furnizor, fie de un consum pe masura.

Vestea buna este ca facturile pot ajunge aproape de 0, cu ceva investitii si grija pentru mediul inconjurator. In Romania, in prezent, exista un program intitulat Casa Verde care te ajuta sa iti indeplinesti visul. Utilizatorii sunt ajutati sa achizitioneze panouri fotovoltaice, iar cei interesati pot primi de la stat o suma de 20.000 de lei.

Daca generezi prea multa energie, o poti directiona catre reteaua nationala, potrivit Legii Cosumatorului. Avantajul este costul mai mic la urmatoarea factura. Insa, ceea ce trebuie neaparat sa stii este ca pana in anul 2030, Uniunea Europeana ne cere sa ne aliniem celorlalte state si sa obtinem peste 30% din energie, din surse regenerabile.

Daca vrei sa te muti in casa noua sau vrei sa renovezi avand in vedere cateva metode de economisire, afla mai jos de ce ar trebui sa tii cont.

Iata metodele la indemana pentru o casa care poate genera facturi foarte mici sau aproape de 0

 

  • Izoleaza casa

 

Statisticile arata ca aproximativ 10% din consumul de energie al unei locuinte se datoreaza izolatiilor slabe. Daca vrei sa reduci consumul de energie cu incalzirea, pe timp de iarna, opteaza pentru sisteme de izolatie termica. Vata minerala de sticla este una dintre primele optiuni ale constructorilor, de asemenea si vata minerala bazaltica. Opteaza pentru un strat gros, intre 30 si 40 de centimetri pentru a te feri atat de frig, cat si de caldura, in exces.

Daca alegi sa ai o “casa verde”, materialele de izolatie spre care trebuie sa te indrepti sunt non toxice si naturale – celuloza, lana de oaie, bumbacul sau pluta sunt cateva dintre materialele eco friendly recomandate.  

 

  • Strange robinetul!

 

Apa este una dintre cele mai folosite, dar si cele mai risipite resurse! In medie, o familie cu doi copii consuma aproximativ 12 mc de apa/luna. A fost luata in calcul apa consumata la dus, apa care curge in timpul spalatului pe dinti, apa folosita la spalatul vaselor si cea din vasul de toaleta. Categoric, nu te poti intoarce la spalatul la copaie, insa economia la apa iti va aduce si o factura mai mica.  

Cumpara filtre speciale care reduc debitul de apa, iar diferenta fata de cele normale o vei constata la final de luna. Gandeste-te serios la risipa, aceasta are efect pe termen lung si asupra planetei. O investitie inteligenta este un termostat care poate memora temperatura apei in timpul dusului, te scuteste de reglarea acesteia si, astfel, nu mai risipesti.

 

  • Foloseste-te de energia solara

 

O casa cu niste costuri minime la intretinere nu are doar o buna izolare termica, ci beneficiaza si de o incalzire eficienta. Cum soarele straluceste pe cer 365 de zile intr-un an, o investitie care sa te ajute sunt ultimele modele de panouri solare. Astfel de sisteme sunt bine integrate in orice fel de locuinta si reprezinta o modalitate excelenta de a economisi. Practic, tu iti generezi energia! Daca vrei sa nu poluezi mediul, atunci panourile solare nepresurizate, care fac apa calda si incalzesc casa, sunt recomandarea specialisitilor, fiind si cele mai economice.

 

  • Colecteaza apa de ploaie

 

Nu iti incarca factura la apa, asta in cazul in care nu ai un put in gradina, pentru udarea plantelor. Foloseste ce da natura: apa de ploaie! Pune butoaie in care aduni ploaia si uda-ti gradina in zilele calde. O zi ploioasa inseamna cantitati considerabile de apa, care nefolosita, ajunge la canal, in timp ce multi dintre noi folosesc sistemele de irigatie.

 

  • Cumpara becuri LED

 

Uita pe cat posibil de becurile normale, pe care le gasesti la fiecare magazin de cartier. Pe langa faptul ca polueaza mediul, au un consum ridicat de energie si se ard foarte usor. In schimb, opteaza pentru becurile de tip LED si vei reusi sa scazi la factura electrica pana la 12% din consumul total. Se stie, astfel de becuri cu diode emitatoare de lumina, adica LED au un pret mai ridicat, dar in timp investitia se amortizeaza la plata facturilor. Asadar, inlocuieste becurile casei, atat in interior, cat si in exterior.

La o casa verde, daca ai optat pentru sisteme alternative, poti reduce costurile pana la 45%, se arata intr-un studiu GSA. Asadar, in defavoarea investitiilor relativ mari, avantajele pe termen lung sunt cele pe care trebuie sa le iei in seama.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here