Care sunt pașii pentru un management al riscului cât mai eficient?

0
992
Managementul-riscului

Managementul riscului este abordarea prin care se încearcă evitarea surprizelor și a pierderilor operaționale dintr-o companie. Pentru multe companii, managementul riscului este o parte fundamentală a succesului, deoarece poate ajuta la inovare și la creștere.

Deși pare o activitate complexă și dificilă, realitatea este cu totul alta. Cu ajutorul unei companii specializate în gestionarea proceselor de afaceri și cu respectarea a câțiva pași simpli, orice companie poate să își administreze corect riscurile.

Care sunt pașii care conturează un proces corect de management al riscului?

Pasul 1. Identificarea tuturor riscurilor. Pentru a administra riscurile, acestea trebuie să fie cunoscute. De cele mai multe ori, administratorii companiilor se focuseaza doar pe riscurile mari, cu probabilitate mare de a se întâmpla, însă riscurile cu probabilitate mică de impact trebuie și ele luate în considerare.

Pasul 2. Analiza fiecărui risc în parte. După ce au fost identificate, riscurile trebuie să fie analizate în detaliu în funcție de probabilitate și de efectele pe care le au asupra businessului. De cele mai multe ori, focusul se pune pe impactul financiar, însă sunt o mulțime de alte aspecte care pot fi afectate de anumite riscuri: loialitatea clienților, eficiența de lucru, percepția asupra brandului, etc.

Pasul 3. Controlul Riscurilor. Dacă se cunosc toate riscurile și toate efectele pe care le pot avea, rămâne doar să fie controlate. Este cel mai greu pas, deoarece trebuie să fie găsite cele mai bune soluții, care să reducă riscurile sau să le asigure.

Pasul 4. Monitorizarea riscurilor. Este un alt pas esențial care poate să contribuie la protecția companiei. Monitorizarea riscurilor cunoscute este strâns legată de controlul riscurilor și ar trebui să cadă în responsabilitatea unei echipe speciali alocate pentru acest proces.

Pasul 5. Îmbunătățirea managementului de risc. Pe baza statisticilor obținute de la primii pași, se poate obține o îmbunatățire constantă a managementului de risc, în așa fel încât riscurile să fie din ce în ce mai mici și prevenția lor din ce în ce mai puțin costisitoare.

Managementul riscului poate să fie costisitor la început, însă în timp duce la economii substanțiale, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al timpului.  Atât timp cât nu se apelează la managementul riscului, orice risc poate deveni o problemă dificilă mult mai greu de rezolvat și de gestionat.

Sfaturi pentru antreprenori și manageri!

  1. Nu trebuie să fie luate în calcul doar factorul financiar. Riscurile pot fi contorizate pe mult mai multe planuri și pot avea o mulțime de alte efecte.
  2. Este bine să se apeleze la o companie specializată în arhitectura întreprinderii și în gestionarea proceselor de afaceri pentru rezultate cât mai bune în managementul riscului. O astfel de companie poate să eficientizeze foarte mult acțiunile de management al riscului, în așa fel încât să ducă la costuri foarte mici și rezultate excelente.
Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here