Căderea părului afectează doar scalpul sau chiar întregul corp, fiind o problemă ce poate avea un caracter temporar sau permanent. Cauzele căderii parului sunt variate: moștenirea genetică, anumite modificări hormonale, obiceiuri asociate stilului de viață, unele afecțiuni medicale sau procesul firesc de îmbătrânire a organismului.
Medicul specialist este cel care va identifica factorii determinanți pentru căderea părului, urmând ca pe baza observațiilor realizate să ofere un diagnostic și soluțiile optime pentru abordarea problemei. Acest articol prezintă informațiile de bază despre cauzele căderii părului diagnosticul pus de specialist și diferitele soluții de tratament.
Care sunt principalele cauze ale căderii părului?
O persoană pierde în medie 50 până la 100 de fire de păr pe zi. De obicei, acest lucru nu este vizibil, deoarece firele noi cresc simultan. Însă căderea părului devine o problemă de natură medicală, atunci când firele noi nu le mai pot înlocui pe cele pierdute, fiind observabile urme ale acestui deficit în zone precum scalpul sau alte părți de pe suprafața corpului.
Căderea părului este de obicei legată de unul sau mai mulți dintre următorii factori:
Istoricul familial. Ereditatea este cea mai frecventă cauză a căderii părului, această manifestare fiind cunoscută sub denumirea medicală de alopecie androgenică (modelul feminin diferă de modelul masculin). De obicei, se dezvoltă progresiv, urmând anumite modele de cădere a părului, cunoscute de specialiști.
Modificări hormonale și / sau afecțiuni medicale. Anumite probleme de sănătate pot cauza căderea permanentă sau temporară a părului, inclusiv modificările hormonale datorate sarcinii, nașterii, menopauzei și problemelor tiroidiene. Alopecia areata provoacă o cădere a părului pe fondul problemelor imunitare, iar tricotilomania este o dorință patologică de smulgere a firelor din cap. Contactarea diferitelor bacterii, sau unele infecții ale scalpului, pot genera același efect.
Medicamentația. Căderea părului poate fi un efect secundar al administrării anumitor medicamente, precum cele utilizate pentru cancer, artrită, depresie, probleme cardiace, gută și hipertensiune arterială.
Sesiunile de radioterapie realizate la nivelul capului. Ca urmare a radiațiilor la care sunt expuse straturile de piele determinante pentru creșterea firelor de pe scalp, părul poate cădea într-un mod neuniform, existând riscul de a nu mai crește apoi la fel ca înainte.
Un eveniment foarte stresant. Este posibil ca anumite persoane să experimenteze o subțiere generală a părului, la câteva luni după un șoc emoțional puternic. Această formă de cădere a părului are un caracter temporar.
Anumite coafuri / tratamente la nivelul părului. Coafarea excesivă sau un anumite coafuri ce determină un anumit nivel de tensiune asupra firelor de păr, pot provoca un tip de cădere denumit alopecie de tracțiune. De asemenea, tratamentele pentru păr cu soluții fierbinți pot cauza căderea părului. Dacă apar cicatrici la nivelul scalpului, problema poate fi permanentă.
Cum se poate pune un diagnostic pus de specialist?
Pentru a putea stabili un diagnostic legat de căderea părului (deoarece poate fi și un simptom pentru o altă problemă de sănătate, încă nedescoperită), specialistul va realiza o examinare la nivelul scalpului, sau asupra zonelor de pe corp afectate. De asemenea, va cere informații despre dieta pe care pacientul o urmează, afecțiunile cu care se confruntă sau istoricul familial.
Alte teste și evaluări determinante pentru stabilirea unui diagnostic:
Analize de sânge. Pot fi utile pentru a facilita identificarea afecțiunilor medicale care cauzează căderea părului.
Testul de tragere. Specialistul va trage ușor de fire localizate în diferite zone ale scalpului, pentru a observa ușurința cu care se desprind. Această evaluare este determinantă pentru stabilirea gradului de evoluție a problemei.
Biopsia scalpului. Medicul va răzui cu delicatețe pielea de pe scalp și din alte zone ale corpului, pentru a preleva mostre, pe care le va analiza apoi la microscop. Acest lucru îi permite să aprecieze dacă problema este sau nu cauzată de o posibilă infecție.
Cum poate fi abordată problema căderii părului?
În funcție de cauza căderii parului, medicul specialist este cel care va stabili o sumă de soluții pentru abordarea corectă a acestei probleme. Acestea pot include: tratarea corespunzătoare a patologiilor subiacente, administrarea anumitor medicamente, schimbarea stilului de viață sau chiar urmarea unei proceduri chirurgicale specifice, pentru implantarea firelor de păr pe zonele afectate.
Prevenirea căderii parului este la fel de importantă pentru sănătatea firelor și a suprafeței scalpului. Gama Forcapil include soluții împotriva căderii parului, disponibile sub diferite forme: comprimate, jeleuri, capsule, măști de păr sau șampoane. Întreținerea adecvată a podoabei capilare contribuie la longevitatea acesteia, prevenind calviția prematură determinată de stres, stilul de viața sau utilizarea unor produsele cosmetice de îngrijire, alese într-un mod nepotrivit.
Acest articol are un caracter pur informativ, iar ideile prezentate în cuprinsul său nu trebuie să înlocuiască observațiile pe care specialistul le realizează, în timpul unui consult. Dacă te confrunți cu o cădere excesivă a părului, apelează la expertiza acestuia pentru a afla care sunt cauzele acestei probleme și cum se pot aborda într-un mod corect. Administrarea de tratamente sau medicamente în lipsa unui consult de specialitate, poate afecta ireversibil părul și scalpul.
REFERINTE:
“Hair Loss.” Mayo Clinic, Mayo Foundation for Medical Education and Research, 26 Mar. 2022, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926.