Bolile pancreasului: Tot ce trebuie să știi

0
193
Bolile pancreasului: Tot ce trebuie să știi

Pancreasul este o glandă situată în spatele stomacului care are mai multe roluri în organism, cum ar fi eliberarea enzimelor necesare digestiei și producerea de hormoni necesari pentru reglarea glucozei.

Atunci când pancreasul nu funcționează corespunzător este posibil să apară una sau mai multe simptome cum ar fi durere abdominală, stare de greață și vărsături, febră, scădere neintenționată în greutate etc.

Aceste simptome și multe altele pot semnala prezența unor afecțiuni ale pancreasului care în unele cazuri pot pune viața în pericol. În continuarea acestui articol vom discuta despre câteva dintre bolile pancreasului pentru ca tu să fii cât mai bine informat cu privire la sănătatea ta.

4 boli ale pancreasului

Deoarece pancreasul are rol în digestie și în reglarea glucozei, afecțiunile asociate cu această glandă nu trebuie ignorate niciodată deoarece ele pot duce la malnutriție sau diabet, printre multe altele. Câteva dintre bolile pancreasului includ:

Pancreatita

Pancreatita este o inflamație a pancreasului cauzată de activarea prematură a enzimelor digestive. Deoarece acestea devin active în timp ce se află încă în pancreas, ele pot irita celulele acestuia ducând astfel la apariția inflamației.

Această afecțiune poate fi acută sau cronică și poate cauza complicații care pot pune viața în pericol. Chiar dacă pancreatita este acută, episoadele repetate pot duce la pancreatită cronică și la apariția țesutului cicatricial la nivelul pancreasului.

Simptomele pancreatitei diferă în funcție de tipul acesteia, pancreatita acută manifestându-se prin dureri abdominale ușoare sau moderate care pot iradia spre spate, stare de greață și vărsături, febră și puls accelerat, în timp ce pancreatita cronică poate prezenta scaune cu un conținut ridicat de grăsimi (steatoree), durere abdominală care se agravează după fiecare masa, scădere în greutate etc.

Insuficiența pancreatică exocrină

Această afecțiune este caracterizată printr-un deficit de enzime pancreatice care afectează abilitatea corpului de a digera în mod eficient alimentele și de a obține nutrienții necesari. Din cauza acestui deficit de enzime persoana afectată poate prezenta malnutriție.

Cauzele insuficienței pancreatice exocrine includ pancreatita, tumori benigne la nivelul pancreasului, cancer pancreatic, diabet, fibroză chistică etc.

Pe lângă steatoree sau eliminarea scaunelor bogate în grăsimi, alte simptome ale acestei afecțiuni includ crampe abdominale, balonare, diaree, scădere neintenționată în greutate și malnutriție.

Cancerul pancreatic

Cancerul pancreatic apare atunci când celulele pancreasului încep să se dezvolte și să se multiplice necontrolat. Această formă de cancer este rareori detectată în stadii incipiente, deoarece nu prezintă de regula simptome până în momentul în care afecțiunea s-a răspândit și în alte organe.

Cu toate acestea, atunci când exista totuși simptome, ele pot include dureri abdominale, icter, urină de culoare închisă, prurit, stare de oboseală, pierderea apetitului, scădere în greutate etc.

Chiar dacă nu este știută cauza apariției cancerului pancreatic, există însă anumiți factori de risc care pot crește șansele de dezvoltare a acestei afecțiuni cum ar fi fumatul, diabetul, pancreatita, istoricul familial, obezitatea și înaintarea în vârstă, deoarece majoritatea persoanelor sunt diagnosticate după vârstă de 65 de ani.

Fibroză chistică

Fibroza chistică este o boală ereditară care afectează plămânii și tractul digestiv, inclusiv pancreasul. Aceasta afectează celulele care produc mucus, transpirație și sucuri digestive transformând secrețiile din lichide cu rol lubrifiant în lichide groase și lipicioase care pot astupa în acest caz canalele pancreatice.

Deoarece fibroza chistică poate afecta atât plămânii cât și pancreasul simptomele afecțiunii pot include infecții pulmonare recurente, tuse, dispnee, icter, diaree sau constipație, malnutriție etc.

Având în vedere că toate aceste afecțiuni pot duce la complicații severe și că simptomele prezentate pot fi găsite și alte boli sau probleme de sănătate, este recomandat să apelezi la un control medical specializat cât mai curând posibil dacă prezinți orice schimbare îngrijorătoare, pentru a determina cauza exacta a simptomelor și tratamentul corespunzător.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here