Avantajele procedurilor chirurgicale minim invazive

0
110
Avantajele procedurilor chirurgicale minim invazive

Spre deosebire de Intervențiile chirurgicale deschise, cele minim invazive cuprind tehnicile medicale ce limitează suprafața inciziilor. Acestea din urmă au mai multe avantaje, pe care te invităm să le afli citind în continuare.

Ce sunt procedurile chirurgicale minim invazive?

Chirurgia generală reprezintă o disciplină ce presupune efectuarea a diferite tipuri de intervenții chirurgicale pentru o varietate de afecțiuni medicale și probleme de sănătate. Printre cele mai comune sunt la nivelul abdomenului și al organelor acestei regiuni corporale, dar pot implica și glandele endocrine, herniile sau toracele.

Procedurile chirurgicale minim invazive se împart în două categorii principale: cele laparoscopice și cele robotice.

Avantaje ale acestora

Progresul medical și cel tehnologic facilitează efectuarea intervențiilor chirurgicale, astfel că există proceduri minim invazive pentru o paletă largă de afecțiuni sau probleme, cum sunt, de pildă, cele la nivelul sistemului digestiv, al plămânilor, al inimii, al rinichilor, al sistemului ginecologic și al celui urologic.

Iată ce avantaje au aceste tehnici medicale:

Inciziile sunt mici

Unul dintre avantajele principale față de operațiile deschise este că procedurile medicale minim invazive se efectuează prin intermediul unei incizii mult mai mici. Intervențiile laparoscopice și cele robotice implică utilizarea unor instrumente de dimensiuni reduse. 

Este posibil ca în unele cazuri să fie necesare mai multe proceduri medicale minim invazive, dar implică riscuri reduse și sunt de preferat în locul celor clasice.

Un număr redus de cicatrici

Datorită faptului că inciziile care se fac sunt mici, numărul cicatricilor scade considerabil față de al celor care rămân în urma operațiilor deschise. Cicatricile mici se reduc rapid și devin aproape invizibile în decursul a doar câteva luni.

Au precizie și scad riscul apariției complicațiilor

Datorită dispozitivelor pe care le utilizează, medicii chirurgi obțin o vizibilitate mai bună asupra zonelor sau organelor pe care le operează. Cu ajutorul instrumentelor de ultimă generație, specialiștii au posibilitatea de a interveni în cazuri complexe sau delicate, ce necesită precizie și atenție sporită.

Are loc o pierdere mică de sânge

În cazul operațiilor deschise, care sunt ample, de regulă, are loc o pierdere mare de sânge. Însă intervențiile minim invazive reduc foarte mult această pierdere, prin prisma faptului că inciziile sunt reduse, iar aparatura utilizată de medici are grad înalt de acuratețe. Pierderea mică de sânge scade și riscul ca pacientul să dezvolte infecții.

Perioadă de spitalizare mai scurtă

În cazul pacienților care suferă proceduri chirurgicale minim invazive, perioada de spitalizare este mai scurtă decât în cazul celor care necesită intervenții standard. Astfel, crește nivelul de confort, deoarece vor pleca acasă devreme, iar costurile de spitalizare sunt mai reduse. 

În general, pacientul care suferă o procedură chirurgicală minim invazivă la nivel abdominal necesită spitalizare de doar două sau trei nopți.

Nivelul durerilor este redus

Procedurile chirurgicale minim invazive implică un nivel mai scăzut al durerilor și al disconfortului decât în cazul celor care sunt supuși operațiilor deschise. 

Datorită faptului că medicii utilizează instrumente și camere de mici dimensiuni cu care au acces punctual în zonele afectate, nu este necesar ca inciziile să aibă loc prin țesuturi sănătoase. 

Timpul de recuperare este mai scurt

Întrucât inciziile sunt mici, iar intervențiile au loc exact în locurile afectate, recuperarea are loc mai rapid. În general, și tratamentele medicamentoase se administrează pe perioade mai scurte. Pacientul își poate relua destul de repede activitățile obișnuite, față de situația în care ar fi suferit o operație deschisă.

Așadar, procedurile chirurgicale minim invazive au o mulțime de avantaje, datorită faptului că medicii pot utiliza instrumente și aparaturi avansate din punct de vedere tehnologic. Pentru informații particularizate pe starea ta de sănătate, discută cu un medic chirurg generalist.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here