Analize recomandate femeilor care vor să rămână însărcinate

0
224
Analize recomandate femeilor care vor să rămână însărcinate

Află din următoarele rânduri care sunt principalele analize recomandate în cazul în care vrei să rămâi însărcinată.

Analize de sânge recomandate înainte de sarcină

Nivelul anticorpilor

Înainte de a rămâne însărcinată, este bine să efectuezi teste pentru a vedea dacă organismul tău dispune de anticorpi pentru câteva dintre bolile infecțioase grave. Printre acestea, se numără:

  • Rujeola;
  • Oreionul;
  • Rubeola;
  • Varicela;
  • Hepatita B.

În cazul în care corpul tău nu produce anticorpi pentru aceste boli este indicat să te vaccinezi împotriva lor. Vaccinul va oferi protecție ție și viitorului bebeluș împotriva infecțiilor, lucru esențial dat fiind faptul că, spre exemplu, rubeola sau varicela contractate în timpul sarcinii cresc riscul de apariție a anomaliilor fetale.

De asemenea, este recomandat să te testezi și pentru alte infecții care nu dispun de un vaccin, dar al căror status ar fi bine să îl cunoști în ceea ce privește anticorpii tăi. Printre acestea, sunt incluse:

  • Infecția cu Cytomegalovirus;
  • Infecția cu Parvovirus B19 (eritem infecțios);
  • Infecția cu virusul HIV;
  • Infecția cu Toxoplasma gondii.

Ionograma și analiza vitaminelor

Vitaminele și mineralele sunt importante pentru ca organismul tău să fie pregătit de noua viața ce se va dezvolta. Acidul folic (vitamina B9), fierul, calciul și iodul sunt esențiale pentru sarcină, iar eventualele carențe trebuie să fie corectate.

Un nivel scăzut al acidului folic este asociat cu defectele de tub neural, iar lipsa iodului poate influența funcția tiroidiană fetală.

Teste pentru glanda tiroidă

Glanda tiroidă are un rol important în reglarea multor procese fiziologice din organism, sarcina nefiind exclusă. Analizele TSH și FT4 sunt importante pentru verificarea funcțiilor tiroidei, deoarece dezechilibrele hormonale pot avea un impact negativ asupra dezvoltării normale a sarcinii.

Hemoleucograma, grupa de sânge și Rh

Hemoleucograma oferă informații cu privire la posibile anemii sau infecții, iar grupa de sânge și Rh-ul relevă dacă ar putea exista incompatibilități sanguine între mamă și făt.

Dacă Rh-ul mamei este negativ, iar al tatălui este pozitiv, sarcina va necesita o atenție sporită. Astfel de incompatibilități sanguine pot duce la malformații congenitale, retard mintal sau chiar decesul fătului.

Analiza FSH-ului

Hormonul de stimulare foliculară (FSH) face parte din funcția reproductivă a organismului, având rol în dezvoltarea foliculilor ovarieni la femei. Aceștia, la rândul lor, produc estrogen și progesteron, care contribuie la menținerea unor cicluri menstruale optime. 

Analiza FSH poate fi recomandată în cazul în care o femeie nu reușește să rămână însărcinată, pentru a se evalua problemele de fertilitate sau eventualele afecțiuni ovariene.

Glicemia

Pe fondul sarcinii se poate dezvolta un diabet gestațional, astfel încât este indicată cunoașterea nivelului de glucoză din sânge (glucoză serică) și urină (glicozurie), atât înainte de a rămâne însărcinată, cât și pe timpul sarcinii.

Consultații medicale recomandate înainte de sarcină

Consultul preconcepțional

Atunci când te decizi că vrei să ai un copil este bine să te programezi la un consult de rutină în care medicul să te cunoască și să te îndrume înspre analizele de care ai nevoie. Dacă este cazul, vei primi recomandări și sfaturi în legătură cu lucrurile pe care trebuie să le corectezi înainte de a rămâne însărcinată.

Acesta va face o anamneză complexă și va lua la cunoștință aspecte legate de stilul tău de viață, dieta, greutatea, medicamentele pe care le iei, sarcinile anterioare, istoricul medical, comorbiditățile și alte informații pe care este necesar să le cunoască.

Consultul ginecologic

Examenul pelvian, testul Babeș-Papanicolau, analizarea secrețiilor vaginale și verificarea tensiunii arteriale sunt examinări obligatorii pentru orice femeie care dorește să rămână însărcinată. De asemenea, ți-ar putea fi recomandată efectuarea testelor pentru bolile cu transmitere sexuală, printre care infecția cu chlamydia, gonoreea sau sifilisul.

Sănătatea ta este esențială pentru ca sarcina să decurgă normal și viitorul bebeluș să se nască la termen și sănătos. Nu ezita să te programezi la consultul preconcepțional și să îți faci toate analizele recomandate!

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here