Amenajarea camerei bebelușului

0
60
Amenajarea camerei bebelușului

Sosirea unui nou membru în familie este așteptată cu multă emoție, dar și cu pregătiri intense. Camera copilului trebuie amenajată, iar mobilierul trebuie cumpărat şi poziţionat, astfel încât atunci când mami revine cu bebe de la maternitate să nu aibă alte griji. 

Înainte de a începe proiectarea camerei bebelușului, este recomandat să faci o mică schiță, astfel încât să fie alocat destul spațiu pentru fiecare zonă importantă. Camera pruncului nu trebuie să fie doar frumoasă și colorată, ci să îndeplinească, în primul rând, un rol funcțional pentru îngrijirea copilului. 

  • Zona de dormit

În primul an de viață, cel puţin, bebe va petrece mai mult timp dormind decât treaz. Până în jurul vârstei de 6 ani, este important ca orele de somn, atât cele de noapte, dar și cele de la prânz, să nu fie neglijate. Pentru un somn odihnitor care să stimuleze creșterea și dezvoltarea, este nevoie de un pat confortabil, adaptat dimensiunilor și nevoilor celui mic. Pătuțul nu trebuie să fie așezat lângă un calorifer sau lângă un geam, pentru a evita curenți de aer sau căldura excesivă. Este de preferat ca pătuțul să fie așezat astfel încât să fie vizibil din cadrul ușii, pentru o bună supraveghere a bebelușului pe timpul orelor de somn. Poți alege din gama de piese de mobilier pentru nou-născuți un model care să se potrivească perfect la voi acasă. Nu în ultimul rând, ține cont de faptul că zona din jurul patului trebuie lăsată liberă, ca să ai destul loc să-l ridici pe bebe sau să te joci uşor cu el. 

  • Zona de alăptare

În imediata apropiere a patului, este de preferat să așezi un fotoliu pentru alăptare. Se recomandă un model cu spătar rabatabil, deoarece nu puține vor fi momentele în care vei adormi și tu cu bebe în brațe. 

  • Zona pentru înfășat

O măsuță pentru înfășat este cel mai bine să fie poziționată lângă mobilierul unde păstrezi hainele și scutecele. În acest fel, operațiunea de schimbare a scutecului/igienizarea a bebelușului se va face destul de rapid. Pentru ca toate consumabilele să fie la îndemână, poți include în zona pentru înfășat un dulăpior cu sertare. Vei putea să depozitezi acolo scutece, șervețele umede, pudra de talc, bețișoare de urechi și orice alte produse de igienă necesare.  

  • Zona pentru depozitat

Chiar dacă bebe este mic, se poate ca toate lucrurile lui să ocupe destul loc. Este vorba despre haine, scutece, jucării, cărți, lenjerii de pat, prosoape, etc. Din acest motiv, va trebui să alegi un dulap care să aibă diferite spații de stocare, respectiv umerașe, rafturi și sertare.  

  • Zona pentru joacă

După primele luni de viață, bebe va începe să se târască pe burtică, iar ulterior să meargă de-a buşilea. Este momentul în care va începe să exploreze toată camera și să aleagă jucăriile preferate. Deoarece va petrece foarte mult timp pe podea, este recomandat să alegi un covor moale și pufos, pe care să poată sta confortabil. De asemenea, nu uita că ar fi bine să cumperi un model care poate fi ușor spălat, pentru ca bebe să aibă la dispoziție un mediu curat. 

Alte detalii pe care va trebui să le iei în considerare sunt iluminatul și decorațiunile. Poți opta pentru o lampă de tavan și câteva veioze în cameră. În acest fel, vei putea oferi destulă lumină pentru activitățile din timpul serii, dar și o lumină difuză pentru timp de noapte, pentru ca bebe să doarmă liniștit. Din punct de vedere al decorațiunilor și accesoriilor, alege draperii viu colorate și tablouri cu personaje din desene animate. Pentru momentul în care bebe va mai crește puțin, poți instala un leagăn, montat în tavan. 

Ține cont de recomandările de mai sus, iar bebelușul tău va avea la dispoziție un spațiu relaxant, aerisit și frumos amenajat, astfel încât să se dezvolte frumos și armonios.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here