Află tot ce NU știai despre joaca cu copilul tău la cele mai fragede vârste!

0
665

Viața de părinte este plină de responsabilități față de cei mici. Prin noianul de griji cărora trebuie să le faci față zilnic, este foarte ușor sa nu mai dai deloc atenție unei activități ce nu ar trebui neglijată: să te joci cu copiii tăi. 

Nu trebuie să treci cu vederea că joaca este esențială pentru dezvoltarea copiiilor, iar a te coborî la nivelul lor și a te „prosti” împreună cu ei câteva minute pe zi ți-ar putea reduce și ție nivelul de stres acumulat. 

Iată care sunt cele mai frumoase moduri de a te juca cu cei mici în funcție de vârsta lor

  • Joaca cu copilul mic între 1 și 3 ani

La vârsta aceasta, cei mici devin tot mai independenți și încep să aibă propriile interese în lumea din jur, dar încă au nevoie de tine. Asta deoarece autonomia vine la pachet cu unele frustrări și, dacă ai alături un părinte calm, care te ajută și te susține, poți trece mai ușor peste primele „greutăți” ale vieții. Acum este perioada în care micuților tăi le place să-ți arate ca pe niște victorii orice mici lucruri pe care le fac.

De aceea, sunt importante jocurile de puzzle la care să iei parte împreună cu copilul tău. Aceste activități le dezvoltă capacitățile motorii și abilitățile de rezolvare a problemelor. Adaugă gradual complexitate în joaca alături de copil și observă-i progresele. Nu uita să-l încurajezi mereu.

Arată-i cum poate construi diverse figurine sau obiecte din cuburi sau din piese tip lego, chiar joacă-te în nisip alături de el, realizați împreună forme sau figurine la mare pe plajă, dar lasă-l mereu să își aducă propria contribuție. 

Coloratul devine o activitate esențială acum, așa că amintește-ți de copilărie, ia câteva creioane sau carioci, o carte și apucă-te împreună cu odorul tău de treabă. Cu siguranță te vei relaxa și tu.

Dacă cel mic a început să meargă, poți ieși deja în parc cu el la locurile de joacă amenajate sau, dacă locuiești la o casă cu o curte, îi poți face tu un colțișor cu diverse atracții, cum ar fi un leagăn pentru copii, iar pentru idei, descoperă aici câteva modele atractive. 

  • Cum să te joci cu un nou-născut

Joaca nu este rezervată copiilor mai mari, așa că ea poate începe încă din primele zile de viață ale bebelușului tău. Este o activitate foarte importantă pentru dezvoltarea subconștientă a stimei de sine, deoarece nou-născuții simt că cineva este în lumea lor și chiar le acordă atenție și interacționează cu ei.

Nu trebuie să-ți bați capul și să-ți golești buzunarele pentru a găsi metode extraordinare, deoarece în această perioadă a vieții lor opțiunea preferată ești chiar tu, părintele. Tot ceea ce trebuie să faci este să răspunzi verbal la gângureli, să le zâmbești și să le dai un feed-back entuziast la eforturile lor de a vorbi sau de a face primele mișcări mai complexe. 

Asta îi va încuraja să rămână concentrați pe activitate și să mențină un nivel de dopamină optim în creier, formându-le de pe acum rezistența și interesul de învățare, două aspecte foarte utile pe viitor.

Jocurile cu degetele, atingerile ritmice, prezentarea unor albume sau cărți foarte colorate din materiale texturate diverse sunt idei bune de activități ludice cu micuțul tău, deoarece îl vor ajuta să-și regleze mișcările, să-și folosească și să-și antreneze toate simțurile și să învețe mediul înconjurător.

În concluzie, nu ezita nicio clipă să te joci cu cel mic la vârste fragede pentru că timpul investit în această activitate va da roade mai târziu, prin dezvoltarea armonioasă a copilului tău. Și, nu în cele din urmă, nu strică să te mai „prostești” și tu din când în când. Vei reduce stresul și vei vedea viața mai roz. Copilăria este până la urmă cea mai frumoasă perioadă. De ce nu ai retrăi-o împreună cu micuțul tău?

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here