5 aspecte la care trebuie să fii atent când construiești o casă din lemn

0
160
5 aspecte la care trebuie să fii atent când construiești o casă din lemn

O casă din lemn este plină de eleganță și poate fi unul dintre cele mai bune moduri de conectare cu natura. Dincolo de eleganță, de căldură și de rafinamentul specific lemnului, în spatele construirii unei case din lemn stau o vastă experiență și cunoașterea aspectelor care țin de protejarea elementelor din lemn. Află care sunt detaliile care țin de construirea unei case din lemn și care sunt micile secrete care te pot ajuta să o protejezi eficient!

Alege elemente din lemn tratate și ignifugate

Lemnul este un material perfect pentru construcții, însă în același timp el are și o sensibilitate ridicată în ceea ce privește rezistența la foc. Este așadar nevoie ca lemnul pentru construire să fie tratat cu o soluție ignifugă lemn, care să întârzie reacția de ardere.

Ignifugarea nu presupune faptul că lemnul nu se va mai aprinde și nu va mai arde, ci doar faptul că aprinderea se va face mai târziu și că prin ardere nu mai sunt eliminate atât de multe scântei incandescente, care să provoace noi focare de incendiu. 

Ignifugarea lemnului poate așadar să aducă un avantaj major în cazul incendiilor, pentru că oferă timpul necesar de reacție și intervenție în cazul producerii unui incident.

Alege să hidroizolezi lemnul folosit pentru construire

Lemnul este, de asemenea, sensibil la umiditate, suferind variații destul de mari. Ciclurile repetate de contragere și uscare a fibrelor pot conduce în timp la scăderea rezistențelor. De aceea lemnul trebuie protejat cu ajutorul unui lac sau cu o peliculă hidroizolantă, pentru a permite apei și umidității să se infiltreze în fibrele lemnului. 

Lacul va avea rolul de a ține apa la distanță și va lucra ca un strat de uzură, protejând și conferind o strălucire aparte suprafețelor. 

Alege materialul potrivit pentru astereală

Astereala reprezintă structura de acoperire a acoperișului, pe care se montează mai apoi învelitoarea. Din acest motiv ar trebui să fii atent la alegerea materialului lemnos din care vei realiza astereala, opțiunea perfectă în acest caz fiind placajul OSB (Oriented Strand Board). OSB-ul este un material lemnos realizat din așchii de lemn lipite și orientate în diferite direcții, care are o rezistență foarte bună la cele mai multe dintre solicitări. 

Astereala este o zonă a locuinței care trebuie să fie protejată de umiditate și din acest motiv se recomandă să nu faci compromisuri în ceea ce  privește calitatea. De asemenea, la nivelul acoperișului ar trebui să nu uiți de aplicarea unei folii anticondens, pentru a proteja cât mai bine acoperișul. 

Construcțiile din lemn pot fi izolate

Lemnul este un material care prezintă un coeficient termic foarte bun. Casele din lemn sunt călduroase tocmai datorită materialului lemnos, însă dacă vrei o îmbunătățire a caracteristicilor, atunci poți folosi vata minerală pentru izolarea suprafețelor. Poți izola pereții, pardoselile și acoperișurile, astfel încât casa ta să îți ofere confortul termic dorit. 

Prețul caselor din lemn este mai ridicat decât cel al altor construcții

Pentru că lemnul este un material natural, dar și grație multitudinii de avantaje, casele din lemn pot avea costuri mai ridicate. În plus, costurile pot crește o dată cu tratamentele aplicate lemnului pentru o eficiență crescută, însă în final, un astfel de proiect de construire merită pe deplin investiția.

Casele din lemn sunt rezistente la seism, cu mult mai bine decât alte tipuri de construcții, sunt călduroase, cu atât mai mult cu cât sunt izolate, sunt durabile și prietenoase cu mediul. Alege așadar confortul și siguranța casei tale optând pentru lemn, însă în același timp investește corect în sistemele de protecție care pot prelungi durata de viață a casei tale.

Comentează cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here